I denne kommunen bruker kun halvparten stemmeretten

KJØLLEFJORD (NRK): I Lebesby kommune i Finnmark var det kun to lister under kommunevalget for fire år siden. Nå er det fem lister å velge mellom, og kommunen håper på økt valgdeltakelse.

Valgdebatt fra Finnmark

Valglogo

Onsdag kveld har valgturneen til Amedia og NRK Finnmark kommet til Lebesby kommune og kommunesenter Kjøllefjord. Dette er siste kommunedebatt før kommunevalget mandag.

– Temaene for kveldens debatt er valgdeltakelsen her i Lebesby. Vi skal innom kommunesammenslåing, som er gjengangeren på vår valg-turné. Vi skal høre hvordan man skal få ungdom til å etablere seg her og komme hjem igjen etter endt utdannelse. Vi skal også innom oppdrettsvirksomheten i kommunen, sier programleder Robin Mortensen.

Kjøllefjord

Kun halvparten av Lebesbys befolkning brukte stemmeretten ved forrige kommunevalg.

Foto: Stian Strøm / NRK

Kun halvparten stemmer

I Kjøllefjord har valgdeltakelsen vært nokså dårlig. Ved forrige kommunevalg brukte kun halvparten av kommunens innbyggere stemmeretten, noe som gjør at kommunen hadde landets laveste valgdeltakelse.

Var det for få partier å stemme på? Kun to partier stilte nemlig liste for fire år siden.

– Tidligere har det kun vært ett og delvis to partier man kunne velge, men i år har folk samlet seg, engasjert seg og startet flere partier. Nå er det fem partier man kan stemme på, og jeg vil tippe valgdeltakelsen blir bedre enn tidligere valgår, sier Charlotte Angel, som er daglig leder ved den lokale kiosken i Kjøllefjord.

– Vi har opplevd de siste åtte årene som veldig positive. Jeg tror alle kan være veldig glad for alt som har skjedd her. Jeg tror ingen her er negative, og da er det jo ingen vits i å stemme heller, sier Bjørn Roald Lillevik.

– Men likevel står flere partier på liste i år?

– Ja, og det er bare fint. Det har med demokratiet og gjøre, sier Lillevik som tidligere har brukt stemmeretten, og vil bruke den også i år.

Dette tror folk på gata i Kjøllefjord om den lave valgdeltakelsen tidligere år.

Positivt kommunebudsjett

Lebesby kommune har de siste årene hatt positivt regnskap og et lokalt næringsliv under utvikling. Det bygges for eksempel et nytt rådhus i Kjøllefjord.

Ordfører Stine Akselsen i Arbeiderpartiet sier kommunen har tatt tak i den lave valgdeltakelsen.

Stine Akselsen

Ordfører Stine Akselsen (Ap) ber folk bruke stemmeretten sin.

Foto: Stian Strøm / NRK

– Vi prøver å legge til rette for valglokaler og forhåndsstemming, og vi er ute i distriktene og har forhåndsstemmelokaler. Jeg som ordfører har prøvd å være ganske aktiv på nett med å oppfordre folk til å bruke stemmeretten sin. Om man ikke stemmer på Arbeiderpartiet er det uansett viktig at man bruker stemmeretten, sier Akselsen.

Ordføreren tror også at flere lister ved dette valget kan gjøre at flere bruker stemmeretten.

– Ved dette valget har vi fem lister og fem ordførerkandidater. Samtidig kan det hende at vi har det veldig bra, man føler kanskje vi har lite å kjempe for. Vi har en fin utvikling i kommunen, folketallet er stabilt, vi har en enorm byggeaktivitet og vi får ting til, samtidig som vi har forholdsvis gode tjenester på alle plan, sier Stine Akselsen.

Valgdebatt fra Finnmark