Hvis Målselv skal kutte i eiendomsskatten kan det få store følger

Lederen for Klagenemnda for eiendomsskatt i Målselv bekrefter at det har kokt de siste dagene. Men kommunen må gjøre store justeringer dersom de reduserer eiendomsskatten.

hus i målselv

Mange innbyggere i Målselv reagerer på endringene i eiendomsskatt.

Foto: Privat

For første gang på ti år gjorde Målselv nye takseringer av eiendommene i kommunen.

For noen av innbyggerne resulterte det i at eiendomsskatten ble nesten firedoblet.

– Ja, det koker, sier Rolf Austgard, leder for Målselv Venstre. Han er også leder for Klagenemnda for eiendomsskatt i kommunen.

Fredag hadde kommunen mottat 60 klager og 300 henvendelser i forbindelse med skatteendringene.

Lover å få ned skatten ...

Facebook-gruppa Lavere eiendomsskatt i Målselv kommune har fått over 2 000 medlemmer på kort tid. Lederen i Huseiernes Landsforbund i Troms, Børge Martinussen, sier han ikke har vært borti en så dramatisk økning i eiendomsskatten.

Til og med ordføreren i kommunen, Nils Ole Foshaug, innrømmer at skattesatsene som nå er satt ikke er heldige, og lover at de skal sette ned eiendomsskatten.

– Men det er noen nyanser i denne saken vi må få klarhet i. For eksempel har noen fått økning i skatten fordi de tidligere ikke betalte skatt på alle eiendommene de eier, sier han.

– Vi ser på alle muligheter for å lette skattetrykket på våre innbyggere og gjøre fordelingen rettferdig. Rådmannen regner blant annet på mulighetene for å redusere eiendomsskatten med inntil to promillepoeng. I tillegg vurderer vi også eventuell innføring av bunnfradrag.

Nils Foshaug

Ordfører Nils Foshaug ønsker å lette skattetrykket på beboerne i kommunen.

Foto: Linda Pedersen / NRK

... men hvor må de kutte da?

Men det er en reell utfordring dersom eiendomsskatten blir redusert:

I budsjettet for 2017 regner kommunen med å få inn 43,84 millioner kroner. Eiendomsskatten utgjør da omtrent 10 prosent av de frie driftsmidlene i kommunen for 2017.

Med andre ord: Skal eiendomsskatten ned, må Målselv kommune gjøre noen kutt.

– Det har vi sagt hele tiden: Dersom vi justerer eiendomsskatten med ett promillepoeng, vil det utgjøre cirka fire millioner mindre i inntekter. Det vil igjen bety at vi må justere ned investeringene våre, eller vi må kutte i drift. Lønn er den største driftsutgiften vår, så det kan for eksempel bety at vi må kutte mellom fem og syv ansatte i kommunen. Så enkelt og vanskelig er det, sier ordfører Foshaug.

15. mars er det kommunestyre i Målselv, da skal de diskutere saken.

– Vi ønsker først og fremst å få på plass en riktig og rettferdig takst. Når det er på plass kan vi regne ut hva som blir den beste justeringen av eiendomsskatten, sier Foshaug.

Dette må også på plass før de som har klaget på eiendomsskatten kan forvente å få en tilbakemelding på klagene sine.

– All klagebehandling skal skje etter vedtektene, men dersom kommunen gjør om på disse vedtektene må vi se på når klagebehandlingen skal starte å gjelde, sier Rolf Austgard i Klagenemnda for eiendomsskatt.