Hopp til innhold

Hver tredje i Troms og Finnmark sier ja til turistskatt

Men reiselivsbransjen selv er skeptisk til å skattlegge turistene.

Fotograf og kveldssol, Senja

Turist fanger solnedgangen i Bøvær på Senja.

Foto: Arild Moe / NRK

Hver tredje innbygger i Troms og Finnmark sier ja til å innføre turistskatt i Norge, viser en meningsmåling InFact har laget for NRK. Ifølge målingen er like mange negative til turistskatt, mens den siste tredelen ikke har bestemt seg.

Innføringen av turistskatt har vært heftig diskutert de siste månedene, ikke minst på grunn av de mange medieoppslagene fra Lofoten. Den verdenskjente naturperlen er nedgriset og forsøplet, blant annet på grunn av manglende toaletter.

Også på Senja merkes turisttrafikken, gjennom økt slitasje på turstier og mangel på parkeringsplasser. Men å skattlegge turistene er ikke veien å gå, mener hotellsjefen i Hamn i Senja.

– Reiselivet er ei næring som det satses på i regionen. Da må det offentlige ta kostnadene med å tilrettelegge der det trengs, sier hotellsjef Eli Pedersen ved Hamn i Senja.

– Dyrt nok allerede

Pedersen får støtte av Kjetil Skogli, som driver nordlysturisme gjennom selskapet The Aurora Chaser i Tromsø.

– Norge er et dyrt land å feriere i. Får vi en turistskatt på toppen, er det lett for turistene og turoperatørene å velge andre land, mener Skogli.

Ifølge meningsmålingen er det Rødt- og Venstrevelgerne som er mest positive til turistskatt, mens Fremskrittspartiets velgere er de mest negative.

Stortinget har allerede sagt nei til turistskatt, men KrFs førstekandidat i Troms, Helga Marie Bjerke, mener en skattlegging av turistene er nødvendig. Grunnen er at kommunene ikke er i stand til å gi turistene det tilbudet de trenger.

– Med turistskatt kan vi få på plass de tingene som gjør at Senja og andre deler av fylket ikke får et rykte som forsøplet og tilgriset, sier Bjerke.