Reiselivet i Nord-Norge har skutt fart igjen etter pandemien, og flere aktører i bransjen opplever nå kraftig etterspørsel.
En av opplevelsene mange turister ønsker å få med seg er hvalsafari. På vinteren kommer hvalene inn i fjordene, og følger som regel etter silden. Dette er noe av favorittmaten til spekkhoggere og knølhvaler.
I noen av områdene der safarien pågår, er det også reindrift. På denne tiden av året gjøres det flytting av dyrene. Dette innebærer at reinen blir sendt på svøm over til fastlandet, i de samme områdene som et stadig voksende antall hvalsafaribåter kjører gjennom flere ganger i uka.
Nylig var det flere som fikk sett noe de ikke hadde forventet.
Knølhval bryter overflaten i det de har slurpet i seg en sildestim i Troms.
Foto: Torgeir Beck Lande / NRKFrykter alvorlig hendelse
Et av stedene der dyrene beiter er øyene Kågen og Arnøy i Troms. På høsten flyttes de over på fastlandet og videre til Finnmark.
En som reagerer på det hun mener er mangel på kunnskap blant hvalsafari-aktørene, er reineier Inger Marie Gaup Eira. Nylig oppsto det en hendelse der en hvalsafaribåt nesten kjørte på reinsdyrene, ifølge henne.
– Det var helt forferdelig. Vi prøvde å kommunisere med båten på sambandet, men fikk ikke noe svar. Det kunne ha blitt dramatisk, sier hun.
Inger Marie Gaup Eira fryktet at det skulle gå riktig ille da en båt stoppet for å fotografere svømmende rein. Nå vil hun sende ut informasjon til tilbyderne av hvalsafari i Nord-Troms.
Foto: Johan Ánte Utsi / NRK SápmiEt stykke bak den svømmende reinflokken fulgte et mindre ledsagerfartøy. Hadde flokken snudd eller begynt å svømme i ring som følge av stress, kunne det oppstått en farlig situasjon, sier hun.
– Reinen blir stressa av den høye lyden av disse fartøyene. Heldigvis gikk det bra denne gangen.
Eira ble oppgitt over at fartøyet tok seg tid til å fotografere dyrene, istedenfor å trekke unna med en gang.
– Jeg reagerer på at vi skal måtte gi dem beskjed om at dette foregår. Vi har vært her i 11 generasjoner. De har ikke kunnskap, sier hun og fortsetter:
– Og det er forståelig at de ikke har kunnskap om det. Men det må de innhente selv, når de kommer fra et annet land og starter bedrift her.
Opplevde det annerledes
NRK har snakket med de som eier båten Eira mener var for nærgående reinen. De forteller at de har observert en reinflokk ute på tur, og stoppet for å ta bilder av den.
– Plutselig så vi noe i vannet, men vi kunne ikke se hva det var. Vi stoppet båten, men var på god avstand. Vi tok noen bilder med en 500mm linse, og dro videre, sier en av de som driver selskapet.
Hun forteller til NRK at de ikke hadde noen intensjon om å skremme reinsdyrene, og poengterer at dyrene ikke reagerte på noen måte.
Hun har forståelse for at Eira frykter at noe skal gå galt, men sier de er fullt klare over at det foregår reinflytting i området. De har god kontakt med lokale aktører i området, sier hun.
Hun registrerte ikke at det var noen som forsøkte å si fra på sambandet da det skjedde.
– Jeg beklager at hun opplevde det slik, men det var ikke slik at vi holdt på å kjøre båten inn i flokken. Vi holdt avstand. Vi gjør generelt vårt aller beste for å unngå reinen når vi vet at de flyttes.
Hvalsafari er populært blant turister i Tromsø. Enda mer spektakulært er det å svømme med spekkhoggere, og for enkelte dykkere kan møtet ikke bli nært nok.
– Hender innimellom
Nils Peder Isaksen Gaup er også reineier, og er for tiden selv i arbeid med reinflyttingen. Han sier det er noen aktører som ikke har kunnskap, men peker ikke ut noen spesielle.
– Det er ikke et veldig omfattende problem, men det hender iblant, og det kan oppstå fare. De må vite bedre hvordan de skal håndtere dette. Det er nok bare uvitenhet, sier han.
Gaup forsøker nå å gjøre noe med problemet.
Nils Peder Isaksen Gaup er reineier, og har generelt et godt inntrykk av de som driver med hvalsafari. Han tror kunnskapsnivået vil bli bedre med tiden.
Foto: Tanja Linnea Eriksen Norbye– Vi har allerede tatt grep og informert de fleste aktørene som driver her i området. Vi håper det vil føre til endring.
Gaup forteller at de fleste aktørene er flinke til å vise hensyn, men ikke alle. Selv ble han også vitne til en hendelse i et annet område og med en annen aktør, der turistbåten ifølge ham kom svært tett på dyrene.
– Den båten var altfor nærme. Det var kanskje snakk om 10 meter, sier han.
– Men jeg tror det kommer til å bli bedre framover. Det handler bare om at alle som driver med dette (hvalsafari, journ.anm.) forstår at de må ta hensyn til oss.