Hvalross på isflak i Finnmark

Helge Stærk fikk endelig fotografert en hvalross. – Dette kommer ganske høyt opp på lista, sier han.

Isflak

PÅ ISFLAK: Hvalrossen fotografen fikk knipset bilder av, lå på et isflak på yttersiden av Reinøya i Bøkfjorden i Finnmark.

Foto: Helge Stærk

Fotograf Helge Stærk har lang erfaring som naturfotograf, og har fotografert både bjørn og ørn. Men i dag fikk han oppleve noe han har drømt om lenge, på et isflak i Bøkfjorden i Finnmark.

– Det var veldig spennende. Jeg har aldri sett hvalross før, så det var kjekt å endelig se han på nært hold. Jeg hadde med ei skikkelig linse, så jeg tok vel rundt 750 bilder, forteller Stærk.

– Aldri sett en tidligere

Helge Stærk fikk en telefon fra en venn om at han hadde sett noe stort på et isflak, og tenkte å tipse han om å dra ut med kamera for å se.

– Han sa det var noe stort, dobbelt så stor som en sel. Plutselig ringer han tilbake og forteller at den har tenner. Da skjønte jeg at det var en hvalross, og dro ut med båten med engang, sier Stærk.

(Saken fortsetter under bildet)

Hytte

Hvalrossen slapper av på et isflak. FOTO: Helge Stærk

Foto: Helge Stærk

Fotografen forteller at det er veldig uvanlig å se en hvalross i disse traktene. Hvalrossen lå på et isflak på yttersiden av Reinøya i Bøkfjorden i Finnmark. Og at man ellers må til Svalbard eller enda lenger nord for å se hvalross.

– Det er veldig, veldig uvanlig å se en hvalross på denne plassen. Kan gå ti år mellom hver gang. Jeg har aldri sett en tidligere, bare hørt historier. Men endelig er det jeg som kan fortelle historier om hvalross, forteller Stærk.

– Kan bli aggressive

Helge Stærk sier at det var ikke en veldig engasjert hvalross som lå fotomodell.

– Han hadde ikke så lyst å posere for kamera. Han bare snøftet til meg, tror han hadde mest lyst å slappe av. Så jeg tok meg ikke inn for nær med båten. Har hørt at de kan bli aggressive, så da holdt jeg meg litt i bakgrunnen, sier Stærk.

Fotografen har fotografert mange spennende dyr, blant annet bjørn og ørn. Men han forteller at hvalrossen kommer ganske høyt oppe på lista den også.

– Den kommer høyt på lista fordi den er så sjelden. Alt på stemme for å ta gode bilder av hvalrossen, og det gjorde det heldigvis i dag.

Lofoten

Hurtigruten Lofoten i bakgrunn av hvalrossen. FOTO: Helge Stærk

Foto: Helge Stærk

Nyheter fra Troms og Finnmark

Vilde Kristine Malmo

Se kveldens Nordnytt med Vilde Kristine Malmo

Se kveldens Nordnytt med Vilde Kristine Malmo