– Den lå og flesket seg på båten i dagevis

– Det var litt komisk nesten, der lå det en stor hvalross og slappet av på båten vår i flere dager, sier Vegar Kristiansen som er driftsleder på Salmar sitt anlegg i Eidsfjord i Finnmark.

Hvalross på Hopseidet

En hvalross på omlag 500 kilo fant seg godt til rette på denne båten i Eidsfjord i Finnmark.

Foto: Vegar Kristiansen

På fredag fikk de ansatte ved oppdrettsselskapet Salmar sitt anlegg i Eidsfjord i Gamvik kommune en overraskende gjest ombord i en av selskapets båter.

En hvalross på flere hundre kilo hadde lagt seg godt til rette bak i båten, og så ut til og trives der, for den ble værende helt til søndag.

– Den gjorde egentlig ingenting, den lå der og slappet av, sier driftsleder Vegar Kristiansen.

– kikket på oss og la seg til å sove

– Båten ligger i en fortøyning rett utenfor lokaliteten vår. Men så har vi en båt til, og med den kjørte vi forbi hvalrossen og så på den.

– Den virket ikke skeptisk i det hele tatt, tvert imot reiste den seg opp og sjekket hva som foregikk, og så la den seg ned igjen for å sove.

Kristiansen og kollegaene tipper at hvalrossen var på en 500-600 kilo.

– Er det vanlig med hvalrosser i Eidsfjord?

– Nei, det er helt uvanlig vil jeg si, og jeg har aldri sett det før, sier Kristiansen.

Hvalrossen er en sjelden gjest i fastlandsnorge. Den holder vanligvis til på Svalbard og tilsvarende breddegrader. Det hender likevel at et enkelt dyr trekker sørover.

– Litt komisk

– Det var nesten litt komisk: Det er jo ikke vanlig at den er i fjorden, og slettes ikke vanlig et den ligger på en båt og flesker seg på denne måten, sier Kristiansen.

Søndag fikk hvalrossen nok av båtlivet, og forsvant fra båten.

– Men den er fortsatt i fjorden, jeg så den da jeg var ute tidligere i dag, sier Kristiansen.