Hopp til innhold

Hval kolliderte med norsk seilbåt i Barentshavet

Måtte taues i 18 timer til land på grunn av skader på båten.

Jan Schøyen og Sandra Monsen

Ekspedisjonsleder Jan Schøyen og deltaker Sandra Monsen ombord på seilbåten som kolliderte med en hval. I bakgrunnen den andre seilbåten som også deltar på ekspedisjonen.

Foto: Privat foto

Ti rusmisbrukere og fire ledere var på en tre måneders avrusningstur Norge rundt da uhellet skjedde fredag kveld. De hadde seilt til Svalbard, og var på vei tilbake til fastlandet i to seilbåter da den ene båten krasjet med en hval midt ute på havet. De så det svære pattedyret komme imot den ene farkosten, og forsto snart at det ikke klarte å dykke før det traff siden på båten.

– Det var et voldsomt trykk, båten ble liksom løftet opp, og vi trodde ikke helt det som skjedde. Båten vår er 43 fot, og hvalen var mye større. En sjokkartet opplevelse, sier Jan Schøyen. Han er ekspedisjonsleder på reisen.

Hendelsen skjedde så fort at de ikke nådde å ta bilder av hvalen.

Måtte ha assistanse

Etter det kraftige sammenstøtet fortsatte de ferden mot fastlandet. De merket at det var noe galt med roret, og da de etter hvert skulle starte motoren, virket ikke propellen.

Det var ingenting annet å gjøre enn å kalle opp Bodø Radio, for å be om assistanse. Tre timer senere kom redningsskøyten «Skomvær» dem til unnsetning, og bruker 18 timer på å taue dem til land i Harstad.

– Det har vært en stri tørn. Nå skal båten på slipp for å bli reparert, sier Schøyen.

– Kan ikke be NAV om hjelp

Gjennom stiftelsen Veien Ut var rusmisbrukerne, som vil bli rusfri, ute på en tre måneder lang tur. De padler, går og seiler. Det viktigste er at de skal holde seg rusfrie.

Jan Schøyen er ekspedisjonsleder på turen. Han var tidligere rusmisbruker. Den opprinnelige planen var å reise til Island, men nå blir den endret på grunn av det ublide møtet med hvalen. Reisen ender uansett i Holmestrand i midten av september.

Selv om det var uheldig at den ene seilbåten, som de for øvrig hadde leid, fikk skader i møtet med det store sjøpattedyret, fikk deltakerne i behandlingsopplegget en utrolig erfaring med seg videre, ifølge ekspedisjonslederen.

– Alle måtte bidra med å løse problemer, og det gir mestring og ansvarliggjøring. Du kan liksom ikke klage og be om hjelp hos NAV når det skjer noe så uventet midt ute i Barentshavet. Hendelsen var, tross alt, gull verdt erfaringsmessig, sier Jan Schøyen til NRK.