Hva kan dette være?

– Jeg tror ikke på UFOer, men dette var merkelig.

satelitt over tromsø

Bildet fra Tromsø er tatt med 10 sekunders eksponering. – Den gikk i en slags bane, sier fotografen.

Foto: Truls Tiller

– Jeg sto utenfor bilen og rigget opp kameraet da jeg så lysglimtet. Så tenkte jeg at typisk - jeg rekker aldri å få det med på bildet. Jeg gikk tilbake mot bilen for å hente kameraet da det på nytt lyste kraftig opp, og etter to-tre minutter dukker det samme lysglimtet opp på nytt!

Truls Melbye Tiller forteller entusiastisk om det spesielle synet som dukket opp på nattehimmelen over Tromsø natt til tirsdag. Den ivrige nordlysfotografen har tatt bilder av kometer før, men dette synet var nytt.

– Det går flere minutters mellomrom mellom hver gang den glimter opp, og det virker som om den går i en slags bane mot nord. Jeg er ikke så inne på kometer, men i mine øyne kommer de inn i atmosfæren før de eksploderer og dør. Denne kom tilbake gjentatte ganger.

Mange teorier

iTromsø omtalte først saken, og etter at Melbye Tiller postet bildene på sin Facebook-side, har det ramlet inn med teorier på hva fremmedlegemet kan være.

– Alt fra om at det er en nord-koreansk rakett til forslag om at det kan være en satelitt eller romstasjon som reflekterer lyset fra sola.

– Tror det er en satelitt

– På bildet ser det ut som en meteor, men de vises gjerne ikke på samme sted flere ganger. Jeg tror heller det er en satelitt som reflekterer lyset, sier Steinar Midtskogen i kameragruppa til Norsk Meteornettverk.

Han forteller at det er ganske vanlig å observere satelitter fra bakken.

– Det er spesielt vanlig å se nordpå, fordi mange satelitter går i polare baner. Så jeg tror det er mer sannsynlig enn at det er en meteor, sier Midtskogen.

Klar med kamera på nytt

Truls Melbye Tiller selv har tro på teorien om at det kan være en satelitt han har foreviget.

– Jeg har ikke helt troen på UFOer, men det var et merkelig skue.

I 15 minutter kunne han følge himmellyset før det forsvant mot nord.

– Det er rart om det var en komet som brant opp, for da må det jo ha vært hundre stykker som gikk i samme bane, ler han.

Og det er ikke helt umulig at det samme skuet dukker opp i søkeren til hobbyfotografen senere.

– Jeg vet hvertfall hvor jeg skal være når det blir mørkt i kveld!