Hva er den ekte nordnorske julematen?

Er det ribbe, pinnekjøtt, kveite eller torsk som er den ekte nordnorske julematen? Og på kaffebordet, skal det være lefser eller serinakaker?

Ronny Trælvik og Linda Juanette Lande

Boka om nordnorsk julemat er ei av fem bøker fra Bok i nord i høst. Foirfatter Linda Juanette Lande her sammen med forlagsleder Ronny Trælvik.

Foto: Arild Moe / NRK

En ny bok om nordnorske julemat er klar fra det lille forlaget Bok i nord på Finnsnes.

– Jeg har lenge laget mine egne kokebøker, basert på oppskrifter jeg har samlet. Nå var det på tide å la andre få del i dem, sier Linda Juanette Lande, Senjakvinnen bak julematboka.

Og det er ikke bare oppskrifter og bilder hun har samlet. I boka møter vi June Sommer Strask fra Harstad med sine juleminner. Hun skriver om de røde kjøkkengardinene som ble hengt opp. Pepperkakene som ungene var med på å bake. Stekt kveite som ble servert på middagsbordet 1.juledag. Og om julebesøk hos venner.

Boka forteller også om juleminnene til Oddny Fredrikke Jørgensen fra indre Senja, Berit Nikolaisen i Dyrøy, Judit Andersen fra Salten og Merethe Johansen fra Storfjord.

Kjøtt på kysten, fisk på innlandet

Hva har du funnet ut om hva som var julemiddagen for femti år siden?

– Det var forskjellig, og pinnekjøttet mange spiser i dag var ikke nordnorsk julemat. Det viktigste er kanskje at de som bodde ved kysten som ofte hadde fisk på bordet, valgte heller kjøttmat til jul. Mens folk i indre strøk - som sjeldent hadde fersk fisk - foretrakk torsk eller kveite.

Lefse eller serinakaker

Enn på kaffebordet?

– Mange likte lefse, men de som ikke hadde ei lefse-kjerring i nabolaget, laget serinakaker, for eksempel, forteller hun, sier Linda Juanette Lande.

"Nordnorsk julemat - nye og gamle tradisjoner" er ei av fem bøker Bok i nord er ute med. De andre handler om nordnorske båter, ordtak fra Nord-Norge, bind 3 om kirkene i Troms, og om Senja i ord og bilder.