Hurtigruten var full – måtte snu på landgangen

Å troppe opp på kaia uten å ha bestilt plass på hurtigruta, kan være et sjansespill. I romjula var ett av skipene lastet med så mange turister at det ikke var plass til lokale reisende.

Hurtigruteskipet Lofoten

Hurtigskipet Lofoten var så full at det ikke kunne ta med passasjerer fra Finnsnes.

Foto: Linda Pedersen / NRK

I alle år har det vært sånn at om du bare skulle reise en kort distanse med hurtigruta, så kunne du stille opp på kaia og kjøpe billett når du gikk ombord. Så enkelt er det ikke lenger, for med stadig flere turister, blir det mindre plass til folk som bor langs kysten. I romjula var hurtigruta full da Ellinor Gerhardsen sine julegjester skulle reise fra Finnsnes, sjøveien.

– Jeg har en gammel mor på 91 år og en søster og hennes mann som skulle nordover, men ble stoppet. Det har jeg aldri opplevd før.

Ellinor forteller at hun ringte hurtigruten på forhånd for å spørre om båten var i rute

– Vi fikk bekreftet at det var den, men fikk ikke beskjed om at båten var full før vi var kommet opp landgangen.

Her er Hurtigrutens nye hybridskip

Stadig mer populær

Å reise med Hurtigruten om vinteren er blitt veldig populært – så populært at det enkelte dager kan ramme lokale reisende. Petter Overaa er hotellsjef ombord på Lofoten, og på hils med alle passasjerene, denne jula er det reisende fra store deler av verden, kan han fortelle.

Petter Overaas

Petter Øveraa, hotellsjef på MS Lofoten, opplever økende interesse for vinterturisme.

Foto: Linda Pedersen / NRK

– Nå har vi reisende fra Tyskland, England, Skottland, Nederland, Italia, Australia, New Zealand og Singapore, det er 120 stykker på denne lille flotte skuta, sier han.

Tradisjon å feire jul ombord

For mange er det blitt en tradisjon å feire jul og nyttår ombord på Hurtigruta og stadig flere finner veien til skipene. Tanja Schnur og Gabriela Gehrmann er stamgjester om bord på Lofoten.

– Vi er som en familie, folk er så vennlige, de ansatte er vennlige Jeg er med for 7. gang, forteller Gabriela Gehrmann. Jeg har reist mest på våren, men i år har jeg valgt jula, det angrer jeg ikke på.

Lurt å forhåndsbestille

Anne Mari Bjørnflaten, kommunikasjonssjef i Hurtigruten, forteller at det er en god økning i antall passasjerer fra i fjor til i år, og at det derfor kan være lurt å bestille billetter på forhånd, for å være sikker på å få plass.

Anne Marit Bjørnflaten

Anne Marit Bjørnflaten, kommunikasjonsdirektør i Hurtigruten AS.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

– Det er sjelden at det er så fullt som det vi opplevde 2. juledag, men eksemplet fra Finnsnes viser at det av og til kan skje, sier hun.

For gjestene til Ellinor Gerhardsen endte det hele med en lang kjøretur.