Hopp til innhold

Helsemyndighetene med kraftige innstramminger for cruiseskip

Norske helsemyndigheter strammer inn kravene for passasjerer og mannskap på alle cruiseskip med over hundre personer. Hurtigruten innstiller alle sine ekspedisjonscruise.

Følg pressekonferansen til regjeringen om koronasituasjonen

I etterkant av smitteutbruddet på Hurtigruten endrer nå helsemyndighetene mulighetene for passasjerer og mannskap å gå i land fra cruiseskip med over hundre personer om bord.

Helseministeren: – Vi må dessverre stramme inn på nytt

– Innstramningen vil forhindre at skip med flere enn 100 personer om bord blir godkjent og får landgang i Norge. Vi må ta disse grepene for å stoppe smittespredning i Norge, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie under regjeringens pressekonferanse.

Han presiserer at situasjonen på Hurtigruten viser at koronapandemien ikke er over.

– Vi er dessverre i en situasjon der myndighetene må stramme inn på nytt. Vi tar en time out på 14 dager, mens vi undersøker hva som er skjedd på Hurtigruten.

Pressekonferense korona

STRAMMER INN: Helseminister Bent Høie strammer inn restriksjonene for cruiseskip i etterkant av koronautbruddet på hurtigruten.

Foto: Annika Byrde / Annika Byrde

Innstrammingene som vil vare i minst 14 dager, og vil kun gjelde cruisetrafikk over 100 personer, og ikke annen skipstrafikk og ferjer i ordinær rutetrafikk.

Helseministeren forteller at pågående kystcruise som allerede er godkjent kan gjennomføres, men uten adgang til å gå i land under cruiset. Skip som er godkjent, men som ikke har startet ennå skal ikke gjennomføres, forteller Høie.

– Det vil bli tydelige nye rutiner når de pågående kystcruisene er ferdig. Hvis skipet hadde personer om bord ved oppstart som omfattes av karanteneplikten, eller har passasjerer om bord med mistanke om smitte om covid-19, så skal alle passasjerer og mannskap testes før de får gå i land, sier Høie.

Alle som skal jobbe om bord på skip i Norge må være i karantene i ti dager i Norge før de kan begynne å jobbe, og ikke i karantene om bord på skipet med passasjerer slik de har kunnet til nå.

Alle ekspedisjonsskip stanser

Hurtigruten stopper all virksomhet med ekspedisjonsskip. Det gjør de på grunn av utbruddet av korona på cruiseskipet MS «Roald Amundsen».

Alle seilinger med MS «Roald Amundsen», MS «Fridtjof Nansen» og MS «Spitsbergen» er innstilt, både i og utenfor norsk farvann.

Det skriver Hurtigruten i en pressemelding.

Hurtigrutens rutetrafikk mellom Bergen og Kirkenes påvirkes ikke.

Til nå er 39 personer bekreftet smittet etter at Hurtigruteskipet MS «Roald Amundsen» var på ekspedisjonscruise til Svalbard.

To usikre prøver av mannskap som var regnet som positive, viste seg å være negative. Det informerte FHI om mandag ettermiddag. På grunn av dette har det vært meldt ulike tall i media.

Intern svikt

Hurtigruten gjennomgår nå hva som skjedde i perioden frem til de første koronatilfellene blant mannskapet på MS «Roald Amundsen» ble bekreftet fredag formiddag.

Konserndirektør Daniel Skjeldam sier at de gjør en full gjennomgang av egne prosedyrer.

– En foreløpig evaluering viser at det har vært svikt i flere av våre interne prosedyrer, sier Skjeldam.

Oslo 20200801. Konsernsjef i Hurtigruten Daniel Skjeldam utenfor Havnelageret i Oslo i forbindelse med koronoautbrudd på Hurtigruten. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

Konserndirektør i Hurtigruten, Daniel Skjeldam, sier selskapet har sviktet.

Foto: Stian Lysberg Solum/NTB scanpix

Kontakter gjester

Hurtigruten starter arbeidet med å kontakte gjester berørt av kanselleringene mandag.

– Dette er en alvorlig situasjon for alle som er berørt. Vi har ikke vært gode nok og vi har gjort feil. På vegne av alle oss i Hurtigruten er jeg lei meg for det som har skjedd. Vi tar ansvaret vårt fullt ut. Det sier konsernsjefen.

Hurtigruten fulgte ikke FHIs sine anbefalinger

Allerede onsdag fikk Hurtigruten beskjed om at en person som hadde seilt med ekspedisjonsskipet «Roald Amundsen» til Svalbard mellom 17. og 24. juli, hadde fått påvist smitte.

Folkehelseinstituttet anbefalte Hurtigruten å kontakte passasjerene så raskt som mulig. Det tok likevel to dager før passasjerer ble varslet om smitte.

– Vi skulle gjerne sett at passasjerene hadde fått beskjed tidligere. Dette for å begrense videre smitte. Vi opplever at det har vært forsinkelse i den prosessen. Det sier avdelingsdirektør i FHI Line Vold.

Hurtigruteledelsen har tidligere sagt at de ikke visste at de skulle ha varslet passasjerene etter første tilfelle av koronasmitte. De fulgte råd fra skipslegene om bord.

Line Vold, avdelingsdirektør FHI

Line Vold, avdelingsdirektør ved Folkehelseinstituttet, sier de ønsket passasjerene skulle bli varslet tidligere.

Foto: NRK

Politiet og Fylkeslegen undersøker

Politiet undersøker nå koronautbruddet på hurtigruteskipet MS «Roald Amundsen», og både Hurtigruten og ansatte om bord i skipet risikerer straff.

Også Fylkeslegen i Troms og Finnmark undersøker Hurtigrutens håndtering av smitteutbruddet på skipet.

Store deler av Norge berørt

Det er hele 69 kommuner i Norge som er berørt av smitteutbruddet.

Smittesituasjonen gjelder to seilaser med MS Roald Amundsen, en fra 17.–24. juli, og en fra 25.–31. juli. Seilasene har hatt samme mannskap, men forskjellige passasjerer.

Tromsø kommune nærmer seg full oversikt over hvem som var om bord i de to hurtigrute-seilasene hvor det har blitt oppdaget korona. Det sier Margrethe Kristiansen avdelingsdirektør for helse om omsorg i Tromsø kommune.

AKTUELT NÅ