Hopp til innhold

Hurtigruten satser på kinesiske turister: – De legger igjen mest penger

Hurtigruten vil lokke kineserne til norskekysten. Det betyr at når det er kinesiske grupper om bord skal guidene snakke kinesisk og maten skal tilpasses de nye gjestene.

Hurtigruten satser mot Kina.

Her passerer et hurtigruteskipet under Tromsøbrua.

Rederiet gjør nå en ny og strategisk kursendring. Planene har vært kjent en stund, men nå er detaljene for å trekke kinesiske turister til norskekysten klare.

Råvarene som bearbeides og serveres på skipene skal fortsatt være norske, men med kinesisk vri. Turistene fra Kina skal heller ikke behøve å snakke engelsk. De skal kunne snakket sitt eget språk og bli forstått.

Pengesterkt marked

Etter den mye omtalte fredsprisen av Liu Xiaobo i 2010 brøyt Kina det diplomatiske forholdet og all handel med Norge. Etter statsminister Erna Solbergs besøk i Kina før helga er dørene igjen åpnet for handel og normale forbindelser mellom de to landene.

Det kommer Hurtigruten til å utnytte ved å lokke turister til Norge fra det mektige landet med godt over en milliard innbyggere.

– Det kinesiske markedet er kjempespennende for oss, spesielt med det som skjer mellom landene nå. Vi har allerede opplevd stor interesse for våre seilinger i Antarktisk, sier Anne Marit Bjørnflaten, kommunikasjonsdirektør i Hurtigruten.

Nylig reiste en gruppe kinesiske pressefolk med Hurtigruten fra Kirkenes til Bodø. De fikk oppleve reinkappkjøring, kongekrabbesafari og uvær på Finnmarkskysten.

– Alt gjorde inntrykk, forteller Bjørnflaten.

Opplevelsene og inntrykkene ble meldt hjem til respektive lesere og TV-seere i Kina.

Bruker penger

– Det som er interessant med kinesiske turister er at de legger igjen mest penger her i landet. Ikke bare hos oss, men også hos lokale aktører på land, sier Bjørnflaten.

Mannskapet og guidene om bord må nå snakke et nytt spårk i tillegg til norsk, engelsk, tysk og fransk. Boka med matretter fra norskekysten blir også oversatt til mandarin. På den måten kan kineserne ta med seg den nordnorske kokekunsten til hjemlandet.

Chujiao Eriksener er fra Kina og har bodd i Norge noen år. Også hun har skjønt hvilke muligheter som nå åpner seg på det kinesiske turistmarkedet.

– I fremtiden kommer tusenvis av kinesiske turister fra mitt hjemland til Norge. De vil oppleve Hurtigruten og norskekysten. Det er den beste måten å se dette vakre landet på, mye bedre enn å reise med buss eller kjøre bil, sier hun.

Tre årstider på en reise

– Det spesielle med hurtigruta er at vi på våren kan oppleve tre årstider på en rundreise. Det er grønt og vårlig når vi går fra Bergen i mai. Etter hvert som vi kommer nordover blir klimaet røffere. Når vi kommer til Finnmarkskysten kan det være full vinter, sier kaptein Asbjørn Dalan fra Vannøya på «Kong Harald».

Han venter nå på det mange tror kan bli en invasjon av turister fra verdens mest folkerike land.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark