Hopp til innhold

Hun våget å gå foran

Gjensyn med NRK-dokumentar om Norges første kvinnelige prest.

Norsk dokumentar. Ingrid Bjerkås er første kvinne som ble prest i Den norske kirke. Hun sto i striden der både prester, biskoper og Menighetsfakultet motarbeidet henne aktivt. Motstanden preget både Bjerkås og hennes nærmeste familie. Men hun fikk en varm mottakelse som prest på Senja sommeren 1961, og menigheten elsket henne. Femti år etter sin innsettelse hylles hun som foregangskvinne i kirken, og Menighetsfakultetet beklager den behandlingen hun fikk.

I 1961 ble Ingrid Bjerkås ordinert til Norges første kvinnelige prest. Hun satte med dette sinnene i kok, særlig i kirkelige kretser. Hvorfor valgte hun å skifte ut tilværelsen som husfrue med presteyrket?

Bjerkås var bærumsfrue og godt gift, men valgte å studere teologi da krigen var over. Krigen ble et vendepunkt for henne da fant hun tilbake sin kristne tro. Hun fulgte sin overbevisning og ble prest i Berg og Torsken menighet, et værhardt prestegjeld på yttersiden av øya Senja i Troms.

Kirkestrid

Etter å ha studert teologi på 50-tallet, blir hun i 1961 ordinert til prest i Vang kirke på Hedmark av biskop Kristian Schjelderup. Han var én av tre biskoper som var positiv til en ny ordning for Kirken der man lot kvinner få tilgang til presteembetet.

Dette utløste en kirkestrid her til lands, der hennes fremste motstandere befant seg på Det teologiske menighetsfakultet. De stod for et bibelsyn som tok kraftig avstand fra kvinner i prestekjole.

Menighetsfakultetet drev en utstrakt virksomhet for å motsette seg ordinasjonen og innsettelsen av Bjerkås, og førte til et massivt press på den da seksti år gamle damen som så gjerne ville følge sitt kall.

Femti år etter sin innsettelse hylles hun som foregangskvinne i kirken, og Menighetsfakultetet beklager den behandlingen hun fikk.

Her kan du se en dokumentar som NRK Troms laget i 2012.