Høysesong for tyveri av slike

Poltitet: – Ikke plasser snøskutere på offentlige parkeringsplasser eller på veier langt fra folk.

snøskuter

Denne snøskuteren ble funnet på en privat adresse i Karasjok sentrum i går. Den er en av flere skutere som ble stjålet av noen særdeles aktive vinningskriminelle, som har vært på tyveriraid i Finnmark de siste dagene. To personer er mistenkt for tyveriene, og de sitter nå i varetekt i Alta.

Foto: Politiet

– Folk må være bevisst på at det finnes mennesker med skumle hensikter når de setter fra seg eiendelene sine, sier lensmann Tarjei Mathisen ved Porsanger lensmannskontor.

Tarjei Leinan Mathisen

– Ikke plasser skuter og henger på offentlig parkeringsplass eller på veier langt fra folk, er oppfordringen fra lensmann i Porsanger Tarjei Mathisen.

Foto: Samuel Idivuoma

I går klarte politiet å spore opp to skutere, to tilhengere og en bil som hadde vært stjålet.

– Begge skuterne ble funnet på private adresser i Karasjok, der de ikke hører hjemme, opplyser Mathisen.

Tatt etter væpnet aksjon

Det var tirsdag ettermiddag at politiet i Vest-Finnmark, sammen med politiet i Øst-Finnmark, gikk til væpnet aksjon etter flere tyverier i området.

– Slike tyveriraid skjer jevnt og trutt. Da er det viktig at vi setter i gang tiltak fort, slik at vi får satt en stopper for disse før de får gjort mer ugagn, sier Mathisen.

Tre personer, en kvinne og to menn, ble pågrepet i sammenheng med tyveriene. En av mennene ble siden løslatt, mens de to andre sitter i varetekt i Alta i påvente av avhør. Alle de tre er kjent for politiet fra før.

Politiet utelukker ikke at flere personer kan være involvert i tyveriene.

Utstrakt vinningskriminalitet i Finnmark

Lensmannen forteller at de jevnlig opplever tyveriraid av denne sorten, der snøskutere ofte er blant tyvgodset.

– Det kommer an på hvilke kriminelle som er aktive og hvilke som sitter fengslet. De fleste som driver veldig aktiv vinningskriminalitet er på en eller annen måte involvert i narkotika, sier Mathisen.

I Finnmark skal det dreier seg om flere titalls personer som er involvert i denne typen utstrakt vinningskriminalitet.

–De fleste av de har ikke jobb, og trenger penger raskt. De vil skaffe seg penger til narkotika eller til å dekke gjeld, eller trenger rett og slett penger til livets opphold. Det er en ond sirkel, sier Mathisen.

Scooter på vidda

I går klarte politiet å spore opp to skutere, to tilhengere og en bil som hadde vært stjålet. – Folk må være bevisst på at det finnes mennesker med skumle hensikter, når de setter fra seg eiendelene sine, sier lensmann Tarjei Mathisen ved Porsanger lensmannskontor. Han kaller Tida rundt påske er også høytid for snøskutertyveri. Illustrasjonsfoto.

Foto: NRK / NRK

– Parker skuteren hjemme

De siste dagene har det kommet mye snø i Troms og Finnmark. Det lover godt for skuterentusiaster som ser frem til påske. Mange bruker også helgene til skuterturer.

– Ikke plasser skuter og henger på offentlig parkeringsplass eller på veier langt fra folk. Denne tiden er høytid for snøskutertyverier, og folk må ta forholdsregler deretter, oppfordrer Mathisen.

Han mener folk selv kan ta enkle grep for å forebygge og dermed unngå tyveri.

– Ta med skuteren hjem, og parker den gjerne bak bilen. Der er den tryggest, avslutter lensmannen.