Hopp til innhold

Høyres oljeutblåsing

NRKs Lars Egil Mogård spør om ikke tiden er inne for litt ydmykhet blant de mest oljekåte nordlendingene.

Lars Egil Mogård

Høyres Elisabeth Aspaker hadde mandag en liten utblåsing mot oljemotstanderne som henter ammunisjon fra katastrofen som utspilles i Mexicogolfen. Men er ikke tida inne for litt ydmykhet blant de mest oljekåte nordlendinger?

Stortingsrepresentant Aspaker møtte Stein Elvevold i Folkeaksjonen for et oljefritt Senja, Vesterålen og Lofoten i Nordnytt radio. Elvevold mener vi bør ta skikkelig lærdom av katastrofen i USA. Han er også prinsipielt i mot å gi oljenæringa innpass i disse områdene – uavhengig av utblåsninga.

Gjør ikke inntrykk

Aspaker har i sine stortingsperioder hatt som slagord "Full gass i nord".

Det har hun fortsatt. Katastrofen i Mexicogolfen gjør ikke synlig inntrykk. Men hun vil at det skal stilles tøffe krav til oljeindustrien. Oljekatastrofen som nå pågår skyldes forsømmelser fra amerikanske myndigheter, hevder hun. Oljeleting utafor Nord-Norge er ikke for useriøse selskaper, sier Aspakar. Vi må føle oss trygge på at det utafor Nord-Norge ikke skjer noen lignende katastrofer.

O, hildrande du, som Harald Heide Steen trolig ville ha sagt det.
Men hvem tør gi slike garantier? Oljeselskapene? Myndighetene? Politikerne?

BP på dypt vann

Ansvarlig for utblåsinga i Mexicogolfen er oljeselskapet BP - et av verdens største selskaper. De har også boret på svært dypt vann i Norskehavet - en times helikoptertur rett vest av Bodø. Her var det verken olje eller gass å finne. Heldigvis, vil kanskje noen si. Hittil har det vært få som har snakket om at BP har vært useriøse, et selskap Statoil hadde et svært tett strategisk samarbeid med.

Høyre har det travelt. I Spørrertimen i Stortinget i morgen framholder representanten Siri A. Meling (H) at avklaringa av delelinjespørsmålet i Barentshavet gir store muligheter for norsk olje- og gassindustri. Det er viktig at norske myndigheter viser en aktiv rolle i forhold til framtidig utnyttelse av disse havområdene.

Her skal det være full gass, selv om Oljedirektoratet sier at det tidligst om seks år kan lyses ut blokker i det som på norsk sokkel har vært omstridt område.

Vil ha utredninger

Til helga har Høyre landsmøte i Oslo. Delegasjonen fra Troms har fremma forslag til uttalelse om en snarlig konsekvensutredning for havområdene utafor Senja, Vesterålen og Lofoten.
Høyre sier de Stortinget vil være en pådriver for en slik utredning. Men også Høyre stiller strenge krav til miljø, sikkerhet, sameksistens og lokale/regionale ringvirkninger.

Områdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Troms antas å skjule verdier for minst 600 milliarder kroner som kan settes inn i sentrale samfunnssektorer som helse, samferdsel, forskning og utdanning og bidra til å sikre velferden for nye generasjoner, mener Troms Høyre.

Mane til ettertanke

Jeg tror at det som nå skjer, bør mane til omtanke. Det er nok ikke alltid den samme tekologien som brukes i USA og i Norge. Men oljenæringa sier selv at de har én standard som gjelder i hele verden. Det kan være en myte.

Mange i Nord-Norge er trolig skremt av utblåsingen utafor kysten av USA. Det vil sannsynligvis få konsekvenser for den politiske debatt om olje i nord.
Det har også vært fornuftig å lytte til signaler fra Stavanger. Akkurat nå pågår verdens største oljemesse i Houston i Texas. Her er også Stavanger-ordfører Leif Johan Selvland fra Høyre til stede.

– Utslippet i Mexicogolfen gjør det vanskeligere å argumentere for åpning av nye sensitive områder, sier Høyreordførerens energirådgiver, Bjørn Vidar Lerøen. Han var tidligere en av Norges fremste oljejournalister og har vært spesialrådgiver i Statoil. Lerøen vet hva han snakker om.

– Denne ulykken setter hele industrien tilbake og gjør det vanskeligere å argumentere for åpningen av nye sensitive områder, som Lofoten, Vesterålen og Barentshavet. Situasjonen er svært alvorlig og gir motstanderne velbegrunnede argumenter, sier Lerøen.

Men på det øret hører neppe sentrale Høyre-folk fra Nord-Norge. De vil fortsatt ha "Full gass" mens olja strømmer ut av brønnen i Mexicogolfen.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark