Høyre vil flytte hele russefeiringa

Russefeiringen tar stadig mer av fokuset til avgangselevene i videregående skoler.

Russefeiring

Russefeiringa må flyttes til etter eksamen og 17. mai, mener Høyre.

Foto: Illustrasjonsfoto / NRK

Forberedelsene til russetida er allerede i gang. Pengebruken er stadig økende. Stadig kommer det meldinger om grove hendelser. Det har fått mange til å reagere: Kripos kontakter gresk politi

Festing før eksamen er tull

Stortingsrepresentant Kent Gudmundsen mener festinga ikke hører hjemme sammen med eksamensforberedelser. Han er første nestleder i Stortingets utdannings- og forskningskomite.

Kent Gudmundsen fotografert i kantina på campus Harstad

Festinga ikke hører hjemme sammen med eksamensforberedelser, mener Stortingsrepresentant Kent Gudmundsen og vil flytte russetida.

Foto: Nils Mehren / NRK

Nå vil han flytte feiringa til etter 17. mai.

– Ja, i Stortingsvalgprogrammet til Høyre foreslår vi å se på muligheten for å flytte skriftlige prøver og eksamener sånn at de er ferdige innen 17. mai. Dermed kan startskuddet for feiringa etter 3 års videregående og russetid gå da og ikke i forkant.

Ikke noen enkel løsning

Han innrømmer at det ikke er noen enkel løsning for dette handler også om å organisere skoleåret. Det må avklares med hensyn til eksamener og med sensorer. Viktigst for ham er få til en god skole og at russen kan få til en bedre feiring på en ansvarlig måte.

– Det er ikke noen enkel løsning og det må skje i dialog med partene, skolene og skoleeierne, sier Gudmundsen.

Dagens russefeiring er farlig

De siste dagene har vi hørt om ungdommer som drar til Syden og starter russefeiringen allerede ett år før de er ferdig med skolen.

Russefeiring

Russefeiringa tar stadig mer tid for russen.

Foto: NRK

Fyll og fanteri følger med på slepet. Og trenden brer om seg i hele landet, russefeiringa stadig blir en større del av videregående skole.

Fylkesråd for utdanning i Troms, Roar Sollied er representerer skoleeierne. Han er enig med Høyres skolepolitiske talsmann.

Roar Sollied

Russefeiringa kan være helseskadelig og ødelegge eksamner. Derfor bør feiringa flyttes, mener Roar Sollied, fylkesråd for utdanning i Troms.

– Jeg hadde sett at vi hadde kommet dit at de feira når de var ferdige med utdanninga, etter at alle eksamener var over, sier Sollied.

Han mener dagens russefeiring virker ekskluderende på en rekke elever.
– Den blir dyrere og dyrere for dem som skal ta del i det. Feiringa begynner rett og slett å bli helsefarlig, sier han.

Les også: – Har vært slåssing og drikking over hele landet i mange tiår

Ungdommen nå til dags!

For om lag 2.500 år siden skal filosofen Sokrates ha sagt hva han virkelig mente om ungdommen da til dags. "Ungdommen nå for tiden foretrekker luksus. De har dårlige manerer, fornekter autoritet, har ingen respekt for eldre mennesker og prater når de egentlig burde arbeide, sa han.

Eline Johanne Skogstad og Marlin Eines har tenkt over saka og viser at Sokrates ikke alltid har hatt rett.

Eline Johanne Skogstad og Marlin Eines

Eline Johanne Skogstad og Marlin Eines vil også ha flytta russeferinga.

Foto: Eric Kama / NRK

Ungdom kan være bærere av fornuft.

– I eksamenstida er det kanskje ikke så bra at russetida er samtidig, sier de to.

– Det hadde vært en bedre løsning med feiring etter eksamen, sier Sunniva Segelsten. Da vil det være større mulighet for at alle kan ta del i feiringa. Det er kjipt at russetida skal ødelegge for alle skoleårene om man fester for mye, mener hun.

Sunniva Segelsten

Russeferinga må ikke ødelegge for eksamen, mener Sunniva Segelsten

Foto: Eric Kama / NRK