Høyre-ordførere angriper tilbudet i jordbruksforhandlingene

Ibestad-ordfører Dag Sigurd Brustind (H) og andre Høyre-ordførere ut mot statsminister Erna Solberg (H).

Statsminister Erna Solberg (H)

Statsminister Erna Solberg (H) får kritikk av sine egne for statens tilbud i jordbruksforhandlingene.

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

Ordfører Marthon Skårland (H) i Bjerkreim i Rogaland beskylder eget parti for løftebrudd. I et brev til statsminister Erna Solberg (H) kaller han tilbudet i jordbruksoppgjøret «helt uakseptabelt».

Dag Sigurd Brustind

Ibestad-ordfører Dag Sigurd Brustind.

Foto: Nils Mehren / NRK

Heller ikke høyreordfører Dag Sigurd Brustind i Ibestad i Troms og høyreordfører Thomas Fosen i Flesberg i Buskerud er fornøyd med tilbudet bøndene har fått.

– Jeg er veldig misfornøyd og skremt over det regjeringen legger opp til her. Hvis man skal øke matproduksjonen, så nytter det ikke å begynne med å legge ned små og mellomstore gårdsbruk. Høyre har lovet å legge til rette for lønnsom drift og økt matproduksjon, men her følger vi ikke opp det vi har lovet, sier Skårland til Nationen.

Høyre-ordføreren viser i brevet til at Høyre i programmet til 2017 skriver at «Høyre ønsker å skape et levedyktig landbruk gjennom å legge til rette for lønnsom drift og økt matproduksjon».

– Tilbudet i jordbruksoppgjøret tyder egentlig på det motsatte, og det hadde jeg ikke forventet av Høyre i regjering, skriver han i brevet til statsministeren.

Han mener å innfri bøndenes krav på 1,5 milliarder kroner ville vært et steg på riktig vei og ønsker egentlig at de skal få dobbelt så mye. Statens tilbud i jordbruksoppgjøret er 150 millioner kroner mer enn i fjor Det er likevel 1.350 millioner kroner mindre enn bøndenes krav.

Solberg ønsker ikke å kommentere kritikken. Solbergs statssekretær skriver i en sms til avisen at «statsministeren kan ikke kommentere landbruksoppgjøret nå som vi er i en forhandlingsfase». (©NTB)