Hopp til innhold

Hotellkjede tjener millioner på Nordkapp – vil bruke småpenger på vedlikehold

Scandic betaler 70.000 kroner årlig for å leie Nordkapp-platået, men håver inn titalls millioner i inngangsbilletter. Nå vil kommunen at hotellkjeden setter av mer penger til vedlikehold.

Backe på Nordkapp

I 2016 ble det registrert 260.000 betalende turister på utkikkspunktet. Med priser opp mot 270 kroner per person, betyr dette 70 millioner kroner i inntekt for Scandic, som har en festeavtale med Finnmarkseiendommen for området til en årlig leiepris på rundt 70.000 kroner.

Foto: Vegard Breie

Det er gått nesten to år siden Scandic ba Nordkapp kommune om svar på fremtidig drift av Nordkapp-platået. Denne uka oppdaget kommunen brevet ved en tilfeldighet.

– Vi ble gjort kjent med at det var sendt et brev. Når vi begynte å lete og undersøke, så viste det seg å stemme. Da tok vi tak i dette umiddelbart, sier rådmann i Nordkapp kommune, Raymond Robertsen.

Brevet ble sendt 14. september 2015, signert distriktsdirektør i Scandic, Knut Sigurd Pettersen. I brevet ber han om tilbakemelding på et forslag til regelverk for framtidig drift av Nordkapp-platået.

Hotellkjeden foreslo da at man skulle opprette et fond på 300.000 kroner årlig, som skulle dekke vedlikehold og sikring av området. Og Pettersen anser ikke kommunens manglende respons som betydelig.

– Nei, det har vi ikke. Det er ikke så stort, så det er det ikke, sier Knut Sigurd Pettersen.

Hotelldirektør Knut Sigurd Pettersen

Etter at kommunen oppdaget dokumentet ved en tilfeldighet, er Scandic kommet på banen, sier Knut Sigurd Pettersen.

Foto: Skjermdump / NRK

Skal diskutere Nordkapp-platåets framtid

Etter at kommunen oppdaget dokumentet ved en tilfeldighet, skal partene nå møtes for å diskutere den årlige summen til vedlikehold.

– Når vi sier det vi gjør i e-posten, er det nettopp fordi vi ønsker å diskutere fondets størrelse. Det kan i hvert fall tolkes at 300.000 kroner i alle fall bør være en bunn for fondet, sier rådmann Robertsen.

Vil du ha et større fond?

– Vi vil i alle fall diskutere om størrelsen de foreslår er rett, sier han.

Raymond Robertsen (H)

Raymond Robertsen tror de vil finne en løsning på fondet til Nordkapp-platået.

Foto: Petter Sommer / NRK

Nordkapp-platåret er imidlertid meget lukrativt butikk for Scandic-kjeden:

  • I 2016 ble det registrert 260.000 betalende turister på utkikkspunktet.
  • Med priser opp mot 270 kroner per person, betyr dette 70 millioner kroner i inntekt for Scandic, som har en festeavtale med Finnmarkseiendommen for området til en årlig leiepris på rundt 70.000 kroner.

Har endret mening

I 2011 da Pettersen representerte både Rica Hotels Finnmark- nå solgt til Sandic-kjeden, og Nordkapps Vel hevdet han at det ikke var nødvendig med et fond. Likevel ønsker Pettersen nå et fond på 300.000 kroner.

– Nordkapp kommune mener fondet på 300.000 kroner årlig kan diskuteres, og det antyder at beløpet er for lite. Hvordan ser du på det?

– Jeg tenker at vi har vårt utgangspunkt, også vil det være en dialog framover på dette, sier Pettersen.

– Nordkapp kommune har snakket med Scandic. Og sånn som vi forstår det så er det avsatt ressurser i henhold til forslag de kom med for to år siden, sier rådmann Robertsen.

Siste fra Troms og Finnmark