«GuideGunnar» er en av Tromsøs mange nordlysguider som går en spennende sesong i møte. Da Norge gjenåpnet forrige uke, opplevde han et lite rush med bookinger for 35.000 kroner.
– Det er likevel dag og natt i forhold til september 2019 da jeg hadde bookinger for flere hundretusener, sier Gunnar Hildonen.
Fram til mars 2020 hadde han flust med kunder som ville bli med for å se på det dansende himmelfenomenet, men siden da har det stått stille.
For å komme seg gjennom perioden økonomisk, har han begynt å male hus, i tillegg til den støtten han har fått gjennom myndighetenes ordninger.
Blir ting som flere reiselivsaktører spår, kan nordlysguiden snart legge fra seg malerkosten og gjenoppta guidingen.
Korona gir nemlig Norge et konkurransefortrinn som reisedestinasjon, ifølge Trond Øverås, administrerende direktør i Nord-Norsk reiseliv.
– Vi ser en tendens til at gjestene er mer fokusert på at reisemål skal oppleves trygge, at man har et godt helsevesen der, og at man kan reise i mindre grupper, sier Øverås.
Trond Øverås i Nord-Norsk reiseliv.
Foto: Karl Biehl / NRKKorona gir konkurransefortrinn
Øverås mener at spesielt Nord-Norge stiller sterkt i kampen om turistene. Det er spredt bebyggelse og mange utendørsaktiviteter.
Han mener alt ligger til rette for at nord kan bli et enda mer attraktivt enn før koronaen, da turister strømmet til landsdelen fra alle verdenshjørner.
– Jeg får forespørsler fra hele Europa, men også mange spørsmål fra folk i USA og Brasil, sier Gunnar Hildonen.
– Men folk må bli fortrolige med å reise igjen. Jeg merker at folk fortsatt er skeptiske.
I 25 år har han vært proffguide. Det har bitt en livsstil å være ute i naturen sammen med gjester fra hele verden.
Etter koronaen er ønsket om private turer større enn tidligere. Det er han glad for. Det gir mer tid sammen med turistene.
NRK-fotograf Harald Albrigtsen har filmet knølhval som jakter sild under nordlyset.
– Kan bli en utfordrende vinter
Hotelldirektør Inger Helén Hjemvoll ved Clarion-hotellene Aurora og With i Tromsø er strålende fornøyd med at enmeteren er historie. Selv om aktiviteten ikke er på samme nivå som i 2019-sesongen, kommer det stadig nye bookinger.
Usikkerheten er større knyttet til aktivitetsfirmaene, som nordlysguiding.
– Siden reiselivsnæringen i Troms og Finnmark er helt avhengig av utenlandske turister – og særlig de utenfor EU – kan det bli en utfordrende vinter, sier Målfrid Baik, regiondirektør i NHO Arktis.
Målfrid Baik i NHO Arktis.
Foto: Moment Studio– Vi har over tid bygget opp den såkalte nordlysturismen, som er veldig attraktiv for utenlandske turister.
Selv om mange nordmenn har vært på norgesferie de siste årene, er det ikke like mange som har tatt veien helt opp lengst nord. Derfor er man helt avhengig av utlendingene.
Magne Moen, som driver Aurora Borealis Tromsø, er likevel optimistisk.
– Asiatene og amerikanerne glimrer med sitt fravær, men det kommer flere tyskere. Det er også flere fra Norge som kommer til Tromsø, sier han.
– Det du kan si er at det kommer mange flere bookinger nå enn det gjorde den første høsten under koronaen.
Lavsesong på Svalbard
Det er ikke bare på fastlandet at turismenæringa har blødd.
Ronny Brunvoll i Visit Svalbard sier at aktørene i reiselivsnæringa er forsiktige optimister nå som de går inn i mørketid og lavsesong.
Ronny Brunvoll er daglig leder i Visit Svalbard.
Foto: Ida Louise Rostad / NRK– Interessen for Svalbard var også til stede før lettelsene fra regjeringa kom. Men da Erna sa at nå er det lov å reise ga det utslag i konkrete bookinger. Både for høsten, men også for hovedsesongen som starter i februar.
Reiselivsbedriftene har derfor noen tøffe måneder foran seg.
– Nå skal bedriftene i Longyearbyen tære på oppsparte ressurser fra tidligere. Hovedsesongen vi har hatt nå, har vært veldig slakk med forholdsvis få turister.
Det er derfor fortsatt behov for støtteordninger og kompensasjoner for enkelte bedrifter, spesielt de små reiselivsbedriftene, sier Brunvoll, og utdyper:
– At det blir mulig å fortsatt permittere nøkkelpersonale fram til de kan komme i full sving igjen i februar 2022.
På Svalbard er høysesongen fra februar til september. Også høsten 2021 blir tøff for flere aktører på øygruppa.
Foto: Inghild Eriksen/NRKNye muligheter
På Senja var reiselivet i ferd med å skyte fart da pandemien kom. De spisse fjellene lokket mange turister til øya, spesielt sommerstid.
Når samfunnet nå åpner opp igjen, er det også blitt helårsforbindelse mellom Botnhamn og Brensholmen, noe som gjør at det åpner seg helt nye muligheter, også vinterstid.
– Med helårsferge kan vi lettere få gjester fra Tromsø. Vi kan også bli en del av pakker til turister, der de får én overnatting i byen før de kan jakte på nordlyset på veien til oss, sier Fredd Wilsgård i reiselivsaktøren Senja By Heart.
Også i Tromsø ser «GuideGunnar» lysere på tilværelsen. Selv om han har trivdes med å male hus, er det ikke det han brenner for.
– Man kan ikke legge seg ned og dø. Man må være positiv, tenke framover og tro at det ordner seg. Men altså det siste halvannet året har vært tøft.
– Hva holder deg gående?
– Dette er livet og livsstilen min. Jeg kan ikke gi opp det, enkelt og greit.