Hoppet på bussen rett etter at drapet skal ha skjedd

Rettssaken mot en mann som er tiltalt for drap på to personer startet i dag. Selv erkjenner mannen seg ikke skyldig.

Rettssaken mot en mann som er tiltalt for drap på to personer startet mandag 01.februar. Selv erkjenner mannen seg ikke skyldig.

SE VIDEO: Mandag startet rettssaken mot den 50 år gamle mannen som er siktet for to drap på Kvaløya. Se video fra første dag i retten.

Påtalemyndigheten mener den 50 år gamle mannen skal ha drept to personer med en Colt 38-kaliber, som ble funnet hjemme hos 50-åringen, sammen med en del ammunisjon.

Det var tirsdag 23. september i 2014 at Hermod Magne Steinsund ble funnet drept i en kommunal bolig på Kvaløya.

Kort tid etter skal 50-åringen, som senere ble tiltalt for drapet, ha hoppet på bussen rett utenfor boligen der drapet skjedde.

To drap, ett lik

To uker etter at Steinsund ble funnet, ble Stein Håvard Larsen meldt savnet. Han bodde i samme hus som den avdøde.

Mannen som var pågrepet i saken ble så siktet og senere tiltalt for drap av begge mennene, selv om bare ett av likene er funnet.

I dag startet rettssaken mot den 50 år gamle mannen i Nord-Troms tingrett, og mannen erkjente ikke straffskyld.

I rettens første dag var det satt av over to timer til tiltaltes forklaring, men han ønsket ikke å forklare seg.

– Nei, takk. Jeg vil bare spørre om hvorfor jeg er her i dag, svarte han, som møtte i retten med mørke solbriller.

Forsvareren Ann Turid Bugge forklarte at dette var på grunn av en øyelidelse. I retten i dag kunne 50-åringen heller ikke huske egen personalia, som når han var født og hvor han bodde.

Drapsvåpenet

Dette er det politiet mener var drapsvåpenet da Hermod Magne Steinsund ble drept. En Colt 38-kaliber.

Foto: Politiet

Drept med tre skudd

Mannen hevdet også at han ikke hadde kjennskap til de to avdøde.

Fordi 50-åringen nektet å forklare seg, ble tidligere avhør av ham avspilt i retten. Her ga 50-åringen inntrykk av å huske meget godt. Han fortalte i detalj om hvor de to avdøde bodde og om kontakten han hadde med dem.

I avhørene fortalte han også detaljert om en rekke våpen han hadde i leiligheten sin, og om et avansert alarmsystem han hadde installert. Dette alarmanlegget ble for øvrig utløst den kvelden drapet på Hermod Magne Steinsund ble begått.

Steinsund ble funnet hjemme i sin egen leilighet, drept med tre skudd fra den nevnte pistolen.

Mye blod

Drapstiltalt

Her går den drapstiltalte på bussen, like etter at han skal ha drept Hermod Magne Steinsund.

Foto: Politiet

Aktor Lars Fause fortalte i sitt innledningsforedrag at det ble funnet mye blod og DNA-spor som stammer fra savnede Stein Håvard Larsen i tiltaltes leilighet, ikke langt fra der Hermod Magne Steinsund ble drept.

I tillegg ble det funnet en pakketralle som kan ha blitt brukt til å frakte Stein Håvard Larsen med.

Politiet fant fire karnevalsmasker og briller hjemme hos den tiltalte 50-åringen.

Kriminalteknikere viste bilde av disse maskene i retten dag. Politiet har funnet rester etter patronavfyring i en av maskene, samt DNA fra den tiltalte i alle fire.

Politiet mener dette indikerer at 50-åringen kan ha hatt på seg en av karnevalsmaskene mens han skjøt med den antikke revolveren.

Politibil ved åsted på Kvaløysletta

Hermod Magne Steinsund ble funnet drept i denne kommunale boligen på Kvaløya i Tromsø.

Foto: Bertinussen, Rune Stoltz / NTB scanpix

Alvorlige rusproblemer

Den nå tiltalte mannen er tidligere forvaringsdømt for brannstiftelse i 2004 og 2005 og ble idømt en sikringsstraff i 1991. På 1990-tallet pekte rettspsykiatrisk sakkyndige på at han hadde et alvorlig rusproblem, mangelfullt utviklede sjelsevner og at det var fare for gjentakelse av straffbare handlinger.

Lars Fause

Lars Fause er aktor i saken om drapssaken på Kvaløya.

Foto: Eskil Mehren / NRK

Aktor Lars Fause sa i sin innledning at det har vært veldig vanskelig å få tiltalte i avhør. De har forsøkt rettslig avhør av mannen, men tiltalte har ikke svart på ett eneste spørsmål.

Det var også oppnevnt to psykiatrisk sakkyndige i saken, men tiltalte ville ikke snakke med dem. Tiltalte ble så overført til Dikemark for judisiell observasjon, og han har vært der i åtte uker. De psykiatrisk sakkyndige har kommet frem til at tiltalte ikke er psykotisk.

Politiet har gjort mange søk etter de to antatte likene i forbindelse med etterforskningen, de har blant annet gravd opp en hel dam og lett i søppel.

Nyheter fra Troms og Finnmark

Programleder Hege Iren Hanssen

Se Nordnytt 20:30