Hopp til innhold

Nes i isødet oppkalt etter NRKs sakte-TV

I løpet av ni døgn fikk seerne bli med rundt Svalbard minutt for minutt. En av ekspedisjonsdeltakerne ble underveis inspirert til å kalle opp et navnløst sted etter NRK-programmet.

NRKs minutt for minutt fra Svalbard får oppkalt et sted på Svalbard etter seg.

NRKs minutt for minutt fra Svalbard får oppkalt et sted på Svalbard etter seg. Her er et klipp fra da de besøkte området som nå har fått navn.

Midt mellom spektakulær natur, sjøsprøyt og dyreliv kom forslaget fra en av ekspedisjonens deltakere om å kalle opp en holme midt isødet, inspirert av NRKs sakte-TV-prosjekt, Svalbard minutt for minutt.

– Vi besøkte flere steder underveis, og snakket om det vi så. Forslaget om å gi et av stedene et navn ble nevnt med humor, og et snev av alvor. Vedkommende sendte inn forslaget om «Minuttholmen» til vurdering.

Per Kyrre Reymert

Per Kyrre Reymert

Foto: Torill Ustad Stav / NRK

Det forteller Per Kyrre Reymert, kulturhistoriker og mangeårig Svalbard-entusiast.

Han var en del av teamet som dro på ekspedisjon med Hurtigruteskipet «MS Spitsbergen» og NRK rundt Svalbard i august i fjor.

Minuttøyra

Forslaget ble behandlet med begeistring og interesse av de fem i Norsk Polarinstitutts komite for stedsnavn på Svalbard og i områder rundt Antarktis.

Som fast medlem er Reymert stolt over å kunne presentere et nytt stedsnavn på Svalbard, oppkalt etter NRKs produksjon.

«Minuttøyra» ble det endelige navnet.

Kart over Austre Burgerbukta

På bildet kan du se stedet som er oppkalt etter Svalbard minutt for minutt.

Reymert forklarer at navnekomiteen må følge en instruks når et nytt sted i Arktis skal få navn.

Blant annet skal stedet være godt synlig ved å ha et nes, et fjell eller et sund som er lett å kjenne igjen for dem som skal navigere i området.

Det opprinnelige forslaget var på en holme i Murchisonfjorden på Nordaustlandet. Siden den aktuelle holmen var en av mange uten navn, samt kan være vanskelig å kjenne igjen, ønsket komiteen å finne et bedre alternativ.

Da falt valget på et nes i Austre Burgerbukt, en sidearm til Hornsund.

– Vi gikk faktisk i land på dette stedet, og presenterte det for TV-seerne. Det er lett å se på kartet, ligger i en lun og fin fjord med flotte fjell og en bre i nærheten, samt blir besøkt av en rekke andre ekspedisjonscruiseskip, forklarer Reymert.

Kombinasjonen gjorde at «Minuttøyra» ble det perfekte navn for stedet.

Hurtigruten ved Svalbard fra NRKs minutt-for-minutt sending i 2019.

SVALBARD: Svalbard minutt for minutt kunne være til glede for TV-seerne i over 13.000 minutter, over ni døgn.

Foto: NRK

– Totalt overraskende

Programmet fra Svalbard ble sendt på TV i forbindelse med hundreårsmarkering for Svalbardtraktaten. Prosjektleder for «Svalbard minutt for minutt», Thomas Hellum var med på turen, som for seerne ble 13.319 minutter med naturopplevelser.

Prosjektleder Thomas Hellum foran riggen til klokken minutt for minutt

Prosjektleder Thomas Hellum i NRK Vestland.

Foto: Sindre Skrede / NRK

Hellum sier beskjeden om navnevalget føles som en stor ære.

– Totalt overraskende, men veldig morsomt. Nå er det virkelig en konkret liten plass med steingrunn og vakre breer rundt som heter Minuttøyra. Det bøyer jeg meg i støvet for.

Hellum synes det er ekstra stas med et oppkalt sted, og viser til det han lærte om steder i forberedelsene i forkant av turen.

– Det ligger en stor jobb bak, og mye i betydningen av et stedsnavn på Svalbard. Å få bli en del av historien er fint. Sjefen min synes det er morsomt at et sted der det ikke skjedde så mye blir oppkalt av et program der det ikke skjedde så mye.

  • Se Per Kyrre Reymert og Kari Toft snakke om det navnløse stedet ca 19 minutter ut i sendinga
Bli med på en reise rundt Svalbard. En sammenhengende seilas i over 9 døgn, eller 13319 minutter - en uavbrutt opplevelse av mektig natur.

Bli med på en reise rundt Svalbard. En sammenhengende seilas i over 9 døgn, eller 13319 minutter - en uavbrutt opplevelse av mektig natur.

Nynorsk

Hellum synes også det nye navnet «Minuttøyra» klinger godt på nynorsk.

Språket er en del av instruksene til navnekomiteen, og i mellomkrigstida ble det, ifølge Reymert bestemt, at alle navn rundt Svalbard og i Arktis skal ha en nynorsk form.

Navnekomiteen får jevnlig nye navneforslag på steder. I år trykkes det opp nye kartblader, og i den forbindelse kan flere steder få nye navn for å bedre kommunikasjonen for dem som navigerer i farvannet.

Klimaendringene gir også navnekomiteen flere navneforslag, og litt mer å tenke på.

– Når breene nå trekker seg tilbake kommer det frem nye bukter, skjær og nye landområder. Vi må vurdere om det er av permanent art, eller om neste vinterstorm vil vaske det vekk.

– Men «Minuttøyra» er trygg i fremtiden?

– Den ligger på trygg grunn og vil ikke forsvinne. Den er stor og god, smiler Reymert.

Per Kyrre Reymert og programleder Kari Toft

Per Kyrre Reymert får skryt fra prosjektleder Thomas Hellum for å ha delt av sine erfaringer og kunnskap under rundturen. Her i samtale med programleder Kari Toft.

Foto: Skjermdump / NRK