Hopp til innhold

Hjort glad for at Hurtigruten flytter

Tromsøordfører Jens Johan Hjort er svært fornøyd med at Hurtigrutens hovedkontor nå flyttes til Tromsø.

Hurtigruten

Hurtigrutens hovedkontor flyttes fra Narvik til Tromsø.

Foto: Hurtigruten Group ASA

Jens Johan Hjort

Tromsø-ordfører Jens Johan Hjort er glad for at Hurtigruten flytter administrasjonen til Tromsø.

Foto: Eilif Aslaksen / NRK

I dag ble det kjent at Hurtigruten flytter sitt hovedkontor fra Narvik til Tromsø der det skal etableres et nytt konsernsenter.

– Dette er en beslutning som åpenbart er tatt på bedriftsøkonomisk grunnlag, og det er nok fornuftig å samle virksomheten en plass. Jeg har samtidig nok omtanke til å tenke på min kollega i Narvik, at det er synd for ham. Men som ordfører i Tromsø setter jeg pris på at de velger Tromsø som lokalitet, sier Tromsø-ordfører Jens Johan Hjort (H).

Det var etter en fusjon mellom Troms Fylkes Dampskibsselskap (TFDS) og Ofotens og Vesteraalens Dampskipsselskab (OVDS) at Hurtigruten Group AS etablert 1. mars 2006 med hovedkontor i Narvik.

Utenlandsk konkurranse

I dag jobber 60 i administrasjonen i Narvik og 40 i Tromsø. Til sammen jobber 120 personer i administrasjonen til selskapet.

Konsernsjef Daniel Skjeldam sier at flere av de ansatte i Narvik nå kan komme til å miste jobben sin, når hovedkontoret flyttes til Tromsø, senest ved påsketider neste år.

Daniel Skjeldam

Daniel Skjeldam tok over som konsernsjef i Hurtigruten ASA i høst.

Foto: Norwegian

– Vi opplever en økt konkurranse fra utenlandske cruiseskip langs kysten, som både har tax free og utenlandske arbeidstakere. Derfor må vi være så effektive som vi kan på vår landbaserte organisasjon, sier Skjeldam, som tok over som konsernsjef i Hurtigruten ASA 1. oktober i år.

Effektivisering

Flyttingen er en del av en effektiviseringsprosess, som skal gjøre virksomheten mer lønnsom. I en pressemelding skriver Hurtigruten at selskapet opplever et krevende marked, særlig som følge av internasjonale lavkonjunkturer.

– Samtidig må vi erkjenne at vi har et for høyt kostnadsnivå tilknyttet våre landbaserte stabs- og støttefunksjoner. Disse er ikke optimalt organisert, og dagens geografiske løsning er kostnadsdrivende, sier konsernsjef Daniel Skjeldam om bakgrunnen for de tiltakene som nå iverksettes.

De siste ti årene har Hurtigruten gått med underskudd, og skal blant annet selge sine lokaler i Narvik og Tromsø for å spare penger.

Men til tross for flyttingen, mener ordfører Hjort at Hurtigruten fremdeles må regnes som et nordnorsk selskap, ikke et Tromsø-selskap.

– Jeg syns vi skal være så store at vi sier at det fremdeles er et selskap som favner Nordland også. Det er en institusjon som går langs store deler av kysten vår og jeg håper inderlig at man også i Nordland fremdeles vil føle et deleierskap til Hurtigruta, sier Hjort.

Frp også fornøyd

Fremskrittspartiet i Troms er glad for at hovedkontoret til Hurtigruta nå flyttes fra Narvik til Tromsø.

Det sier leder av transportkomiteen i fylkestinget, Ole M. Johansen fra Frp.

– I dagens marked bør man ikke splitte opp og ha administrasjon på flere steder, det vil være fornuftig å ha alt på et sted.

Johansen er ikke overrasket over nyheten om at Hurtigruten flytter hovedkontoret.

– Jeg var mer overrasket for flere år siden da kontoret ikke ble lagt til Tromsø etter fusjonen, sier han.