Hopp til innhold

Hjelper andre innvandrere å finne jobb

Samir Qatto startet egen matvarebutikk for å få seg et levebrød i sin nye hjemby Vadsø. Nå hjelper han andre innvandrere i norsk byråkrati.

Samir Qatto

Samir Qatto driver sin egen matbutikk i Vadsø i Finnmark. Her forsøker han å ha varer fra hele verden og så langt har gründerbedriften vært en suksess.

Foto: Sidsel Vik / NRK

– Ja, vi er fornøyd. Nå etter to år kan jeg si at vi er veldig heldig. I stedet for å leie lokale, kjøpte vi eget og dette skal være vår egen butikk, sier Samir Qatto.

Han er egentlig politietterforsker, men da han kom til Vadsø fra Palestina i 2009, var det vanskelig å få jobb. Han bestemte seg derfor for å starte egen bedrift, en matvarebutikken med smaker fra hele verden.

Sammen med Hermetikken kulturnæringshage i Vadsø er Samir Qatto nå med i et prosjekt, som skal få bosatte flyktninger med høy utdanning ut i arbeid.

Samir Qatto

Samir Qatto hjelper andre innvandrere å forstå norsk byråkrati for at de skal komme seg ut i arbeid.

Foto: Sidsel Vik / NRK

Gir innvandrere råd og støtte

Vadsø har de siste årene bosatt mange flyktninger og i dag utgjør de om lag
17 prosent av befolkningen.

Mange av disse kommer innom butikken til Qatto for å be om råd for å komme ut i arbeid.

Dette har blitt lagt merke til og for Hermetikken kulturnæringshage var der derfor helt naturlig å ta Samir Qatto med i det nasjonale prosjektet som kulturnæringshagen styrer på vegne av Innovasjon Norge.

– Med innvandrerbakgrunn har han gjort seg mange erfaringer med å starte egen butikk i Vadsø. For de fleste er det å starte en egen butikk en utfordring i seg selv. For dem som kommer fra helt andre land med helt andre kulturer blir dette en ekstra dimensjon av utfordringer som de må forholde seg til, sier Mette Westlie i Hermetikken kulturnæringshage.

Matbutikk i Vadsø

Tikkaa Tapa og datteren Ishu er innom butikken til Samir Qatto for å finne ingredienser til dagens middagsmat. Her finner familien fra Nepal matvarer fra hele verden, noe de er godt fornøyd med.

Foto: Sidsel Vik / NRK

Butikkeier og tolk

Ifølge statistikken er det like mange med innvandrerbakgrunn som det er nordmenn, som starter egne bedrifter.

– Da tenker vi at her har vi kanskje et potensial å tak i når vi har så mange med innvandrerbakgrunn i Vadsø som besitter spennende kompetanse, sier Westlie.

Kunnskapen som Qatto har opparbeidet seg i møte med lover og regler i det norske arbeidsmarkedet, gir han videre både gjennom prosjektet til Innovasjon Norge, og til de som kommer innom butikken i Vadsø.

– Jeg driver butikk og jobber som tolk for innvandrerne her. De kommer hit med masse papirer og lurer på hva ulike ting betyr og hva de skal gjøre, sier Qatto.

Må bruke lokal kunnskap mer

Mette Westlie mener alle kommuner må bli flinkere til å utnytte ressursene som finnes i lokalsamfunnet.

– Da er de med innvandrerbakgrunn som drar med seg ny kunnskap, nye måter å se ting på. Vi tror at for et samfunn som Vadsø, som virkelig trenger gründere, så trenger vi å ta i bruk alle de ressursene vi har. Innvandrerne er absolutt en stor ressurs, ikke bare for Vadsø-samfunnet, men for alle samfunn, sier Westlie.

Vadsø

Vadsø ligger øst på Varangerhalvøya i Finnmark og har bosatt mange flyktninger de siste årene. 17 prosent av befolkningen i fylkeshovedstaden i Finnmark er innvandrere.

Foto: Stian Strøm

Flere nyheter fra Troms og Finnmark