Hevder Troms-menn var pyramidetopper

Aktor mener de tre tiltalte skal ha unndratt store pengebeløp.

Video Hevder tiltalte var pyramidetopper

Rettssaken mot de tre mennene går for Nord-Troms tingrett i Tromsø.

De tre mennene fra Troms som er tiltalt for alvorlig skattesvik, mener pengene de tjente på pyramideselskaper var skattefrie inntekter.

Overførte store pengebeløp

Mennene, som alle er i 30-årene, erkjente derfor ikke straffskyld da rettssaken mot dem startet i Nord-Troms tingrett i dag tirsdag.

En av de tre er en kjent person i idrettsmiljøet i Tromsø. De andre to har også tilknytning til idretten.

Aktor Tor Børge Nordmo sier at saken ble oppdaget via et valutaregister, og at store pengebeløp ble overført fra Australia og Hong Kong til de tiltaltes kontoer i Norge.

– Vi fant derfor grunn til å undersøke saken nærmere, sier Nordmo til NRK.

– Hadde sentrale roller

Aktor hevder de tre mennene har hatt sentrale roller i de to internasjonale pyramidenettverkene Life Wealth8 og Upside. Nettverksselskapene skal ha drevet med virtuell aksjeomsetning, markedsføring og medlemsverving.

– Vi mener de har vært i toppen av disse selskapene. Hvis man skal se på det som en pyramide, så har de tiltalte posisjoner helt oppe i systemet, sier han.

De tre tiltalte hevder at penger de har tjent, til sammen flere millioner kroner, ikke var skattepliktige, og at de derfor ikke oppga pengene til skattemyndighetene.

– Var skattefrie inntekter

Mennene er tiltalt for omfattende brudd på regnskapsloven og ligningsloven.

De tiltaltes forsvarer, Anders Christensen, sier at det sentrale i saken er om det i det hele tatt foreligger skattepliktige inntekter, og eventuelt i hvilket omfang.

– Og hvis det viser seg at det var skattepliktige inntekter, så må man se på om det er straffbart ikke å oppgi slike opplysninger. Mine klienter mener at de har hatt delvis skattefrie inntekter, og at de eventuelle skattepliktige inntektene ikke er et skyldkrav i forhold til strafferetten. Derfor erkjenner klientene mine ingen straffskyld, sier forsvarer Anders Christensen til NRK.

Det er satt av fire dager i Nord-Troms tingrett til behandling av sakene.

Nyheter fra Troms og Finnmark

Programleder Hege Iren Hanssen

Se Nordnytt med Hege Iren Hanssen