Hevder russerne stopper flyktninger, nå kommer rekordmange

137 flyktninger, det nest høyeste antall i år, kom i dag til Norge via den russiske grensen. De siste to dagene har vært de mest hektiske for politiet hittil i år.

Storskog

Flyktningene som ankom Norge 20. oktober ble oppskriftsmessig tatt imot av politiet i første instans.

Foto: Silja Arvola / NRK

– Etter meldingen om at Russland ville stoppe asylanter på vei mot Norge, har det fortsatt å komme like mange, kanskje flere, sier operasjonsleder Henning Robertsen.

Nettstedet The Independent Barents Observer meldte torsdag at den russiske grensevakten angivelig stopper alle flyktninger og migranter på vei mot Norge. De siterte Bloger51, en uavhengig nettavis i Murmansk.

Bloger51 siterte polititjenestemenn i Murmansk som angivelig bekreftet at innvandrere uten Schengen-visum ikke får passere kontrollposten Titovka, som ligger øst for Nikel.

Men denne nyheten kom imidlertid samme dag som 147 flyktninger passerte den norskrussiske grensen i Finnmark. Dette er det høyeste antall på én og samme dag dette året.

Jobber på spreng

Pulje med flyktninger på Storskog grensestasjon, Sør-Varanger

En pulje med flyktninger på Storskog grensestasjon i Sør-Varanger denne høsten.

Foto: Kristian Sønvisen Bye / NRK

I dag fortsatte strømmen over grensen av mennesker med et ønske om å søke asyl innenfor Schengen.

– For betjentene og grensekontrollørene i distriktet jobbes det på spreng, og det jobbes lange dager. Det tar tid å få alle gjennom de prosesser og registreringer som skal til. Folk jobber ekstra og overtid avhengig av hvor stort antall som kommer inn, forteller Robertsen.

– Hvordan har flyktningene det?

– Jeg har ikke truffet noen via arbeid, men inntrykket jeg har er at det er rolige og fine folk som er glad for å ha kommet inn i Norge, og nå er ved slutten på den reisa de har lagt ut på, sier Robertsen.

I går skrev NRK om flyktninger I Nikel, en russisk by nær den norske grensen. Det ble da meldt at omtrent 1000 flyktninger oppholdt seg i Nordvest-Russland med ønske om å komme seg inn i Norge.

1000 på vei?

Det samme antallet, 1000, er det Russland angivelig ønsker å sende med buss til Norge, skriver nettavisa iFinnmark fredag kveld. Fortsatt befinner mange seg i grensebyene, og de kan snart bli fraktet til Norge, ifølge fylkespolitiker Remi Strand (Ap). Også Norges generalkonsul i Murmansk Ole Andreas Lindeman er kjent med dette ryktet, ifølge iFinnmark.

Alle som kommer over til Norge blir registrert av Politiets utlendingsenhet, og blir deretter fraktet ut til de transittmottakene som er organisert i Sør-Varanger kommune ved grensen. Etter det opphold i kommunen tar Utlendingsdirektoratet (UDI) dem med ut til andre stasjoner i Norge på steder som har kapasitet til å ta imot dem.

– Her er det et så stort trykk, at vi er avhengig av å få asylantene ut av kommunen, så vi er klar til å ta imot nye, sier operasjonsleder Robertsen.