Hevder å ha funnet narkotika på Greenpeace-skip

Russiske etterforskere hevder å ha funnet «narkotiske substanser» ombord i Greenpeace-skipet «Arctic Sunrise». Dermed kan siktelsen mot de 30 fengslede aktivistene bli utvidet.

Arctic Sunrise

Russisk politi skal ha funnet narkotika ombord «Arctic Sunrise», som ligger i arrest i Murmansk.

Foto: STRINGER / Reuters

Talsmannen for de russiske etterforskerne, Vladimir Markin, kunngjorde ifølge AP funnet av det de omtaler som «narkotiske substanser» onsdag.

Etterforskerne sier stoffene de har funnet, trolig dreier seg om
konsentrat av valmuehalm som er en slags opium i tillegg til morfin.

– Flere av Greenpeace-aktivistene kan vente seg en utvidelse av siktelsen, sier Markin.

Greenpeace svarer i en offisiell uttalelse at de antar russiske myndigheter refererer til medisiner som skipet ifølge nederlandsk lov plikter å ha på skipet.

– Det er ulovlig å seile under nederlandsk flagg uten nødvendige medisiner, som for eksempel morfin ombord, uttaler organisasjonen i en pressemelding.

Portrait of Kumi Naidoo

Lederen for Greenpeace international ber om et hastemøte med president Vladimir Putin.

Foto: Denis Sinyakov

Les også: Krever løslatelse av aktivistene

Anklaget for piratvirksomhet

Alle de 30 miljøaktivistene er siktet for piratvirksomhet etter at de ble pågrepet da russiske styrker bordet skipet «Arctic Sunrise» i forbindelse med en aksjon mot en russisk oljeinstallasjon i september.

Anklagen har en strafferamme på 15 år i Russland. Likevel er det lite trolig at de blir dømt for dette, ettersom president Vladimir Putin har avvist disse påstandene.

Les også: Tar saken til Haag-domstol
Les også:
– Blir en pikant sak for den nye regjeringen

Ber om hastemøte

Lederen for Greenpeace International, Kumi Naidoo, deltok i fjor i en liknende demonstrasjon mot den samme oljeplattformen. Ingen av aktivistene ble da anklaget for piratvirksomhet.

Onsdag sendte han et brev til Russlands president Vladimir Putin hvor han ber om et hastemøte for å diskutere saken.

– Jeg ber deg, i kraft av din rolle som Russlands president, om å droppe alle anklagene om piratvirksomhet, og at anklagene som opprettholdes må være i tråd med russisk lov, skriver Naidoo i brevet.

Photographer Denis Sinyakov is seen on a screen installed inside a court building during a court session in Murmansk

En av de 30 fengslede, frilansfotograf Denis Sinyakov, vises på en skjerm installert inne i rettsbygningen under rettsmøtet tirsdag. Blant de 30 fengslede er to frilansjournalister.

Foto: STRINGER / Reuters

– Du vet, i likhet med millioner andre, at anklagen om piratvirksomhet er å anklage for en handling som ikke har skjedd, skriver Naidoo.

Forblir fengslet

En regional domstol i Murmansk avgjorde tirsdag at tre av de 30 Greenpeaceaktivistene som er anklaget for piratvirksomhet skal forbli fengslet til rettssaken starter.

De resterende 27 aktivistene har også søkt om løslatelse mot kausjon. Sakene deres skal behandles i løpet av uken.

Aktivistene kommer fra til sammen 19 land, deriblant Danmark, Sverige, USA, Finland, Storbritannia, Russland og Argentina.