Hetses grovt etter leppereklame til russ: – Vi oppfattes som onde

Paret bak firmaet Ansikta Medica i Tromsø får hatefulle meldinger etter at media omtalte at de reklamerer for leppeforstørrelse til russejenter.

Hetses etter leppereklame

Elena Egorina og Mikhail Sovershaev hetses etter reklame som henvender seg mot russ. På grunn av ufine kommentarer i sosiale medier valgte de torsdag å stenge både facebook- og instagram-kontoen til firmaet inntil videre.

Foto: Hege Iren Hanssen / NRK

SE Å KOM DEG HJEM TIL RUSSLAND ELLER HVOR I H DU KOMMER FRA!!! VI TRENGER IKKE SLIKE SOM DEG TIL Å ØDELEGGE FOR UNGDOMMENE VÅRE!!!!! FUCK YOU!!

Beskjed på facebook til Elena Egorina

Dette er en av flere stygge meldinger som er sendt til Elena Egorina og Mikhail Sovershaev etter at det ble kjent gjennom VG at skjønnhetsklinikken de driver reklamerer for leppeforstørrelse, spesielt rettet mot russejenter.

– Vi har forståelse for at noen kan reagere på reklamen. Og vi ønsker velkommen en diskusjon om dette. Men dette er ubehagelig, sier de.

Vil anmelde

Egorina leser høyt fra meldinger hun har fått på sin private facebook-konto. Stemmen brister når hun kommer til «trenger ikke slike som deg.»

– Jeg er sjokkert over at noen kan skrive sånt.

Paret vil nå politianmelde det de opplever som trusler.

De reagerer spesielt på hets som går på deres opprinnelse, etter å ha bodd og jobbet i Norge i rundt 20 år.

– Du blir lettere kritisert hvis du er utlending. Og det kan virke som om at siden vi er russere, så blir kritikken hardere. Vi oppfattes som evil – som onde rett og slett, av enkelte.

Både russ og helsesøstre har gått hardt ut mot at firmaet retter reklame spesielt mot unge jenter.

– Vi er leger og tar ansvar. Rundt 50 prosent av dem som kommer til oss blir sendt hjem igjen. Vi gjennomfører ikke inngrep hvis vi ikke mener det er riktig, sier Elena Egorina. Både hun og ektemannen jobber som leger i det offentlige i tillegg til å drive Ansikta Medica.

Dobbeltmoral i samfunnet

Er ikke 18-19-åringer ei sårbar gruppe å henvende seg mot?

– Russen er sårbar på sin måte, men hva er sårbar?

Elena forteller om voksne kvinner i vanskelige livssituasjoner som ønsker å fikse på utseende.

– Går sårbar på alder? Eller skal vi ikke hjelpe henne fordi hun er i en vanskelig fase? Vi tenker at det der litt tabu i samfunnet å gjøre noe med utseende.

Men forstår dere at noen reagerer på reklamen?

– Ja, vi forstår det. Og jeg skjønner at det er nyanser i ordlyden her, sier Mikhail.

Samtidig reagerer han på det han mener er dobbeltmoral.

– Gjennom lang praksis som allmennleger har vi for eksempel møtt mødre som kommer med døtre på 14–15 år og ber om p-stav eller annen prevensjon. Det er greit at de har sex, men ikke greit at de gjør noe med utseende.

Tilbud til russen

TILBUD TIL RUSSEN: Klinikken har tilbud spesielt rettet til russen.

Foto: Screenshoot

– Er det dobbeltmoral fra dere selv, når dere som leger i det offentlige reklamerer for at unge skal endre på utseende?

– Nei. Vi tenker på etikk, og forholder oss til norsk lov. Jenter på 18 kan selv velge å ta abort, ta lån i banken, utføre brystforstørrelse, eller som i vårt tilfelle ta leppeforstørrelse.

En bransje som skyter i været

Ifølge Elena er det stadig flere som kommer til dem for å endre på utseende.

– Det er «skyrocketing» i bransjen, sier hun, og forteller at dette blir mer og mer vanlig.

– Hvis denne diskusjonen fører til at det blir lovendringer når det gjelder reklame eller hvem som utfører denne typen behandling, så er det bra.

Nyheter fra Troms og Finnmark