Her tar piloten selfie i cockpiten på F16

Forsvaret ville vise fram vinterøvelsen på en ny og artig måte. Derfor fikk de soldatene til å ta bilder av seg selv i aksjon.

F16-pilot

Norsk F-16 pilot over Midt-Troms. Det norske Luftforsvaret har gjennomført så mange som 35 oppdrag hver dag under øvelsen.

Foto: Forsvaret

Militærøvelsen Cold Response har pågått i Nordland og Troms de siste to ukene.

deler Forsvaret nye bilder fra øvelsen på hjemmesiden sin.

– Vi har samlet inn godt over 100 bilder av soldater og befal fra Norge, USA, Canada, Frankrike, Sverige og Nederland. Det sier Fredrik Tandberg, løytnant og presseoffiser på Forsvarets mediesenter.

– Ideen var å bruke selfies for å vise fram vinterøvelsen på en morsom og annerledes måte. Vi er omtrent 15 presseoffiserer fra ulike land som har jobbet med å samle inn bildene under øvelsen, og det har vært en travel jobb, forteller Tandberg.

– Folk ble veldig kreative

Soldatene går nemlig ikke rundt med kamera og smarttelefon når de er ute på oppdrag.

Siden de ikke har med seg kamera har de lånt bort telefonene sine til folk de har møtt på.

Unntaket er F16 pilotene, som alltid har med seg kamera når de er ute og flyr.

Et av bildene viser en norsk F-16 pilot over Midt-Troms. Det norske luftforsvaret har gjennomført så mange som 35 oppdrag hver dag under øvelsen.

– De er vante til å fotografere fra flyet, og da de hørte at helikopterpiloter hadde tatt selfies, var de ikke vanskelige å be, sier Fredrik Tandberg.

– Jeg tror soldatene syntes dette var en artig ting å være med på, og folk ble ganske kreative etterhvert, forteller han.

Ideen var at det skulle være så bra at det spredde seg av seg på sosiale medier.


De amerikanske presseoffiserene som har vært med har sagt at de også har veldig lyst å dele prosjektet i USA.