Her starter TIL-eventyret. – Stemninga var elektrisk

I en høydramatisk kamp for nøyaktig 30 år sida tok Tromsø IL steget opp til landets øverste divisjon for aller første gang.

Opprykkskamp 1985

Sølve Grotmol loser deg gjennom høydepunktene fra opprykkskampen i 1985.

Onsdag 23. oktober 1985, Melløs stadion i Moss. TIL hadde blitt nummer to i sin 2. divisjonsavdeling, og allerede slått Sogndal 1–0 i den første kvalifiseringskampen for opprykk til landets øverste divisjon, det som den gang het 1. divisjon.

– Stemninga var elektrisk. Jeg husker det var helt fullt på tribunen.

Yngvar Bendiksen tenker tilbake på kampen i Moss. Kampen som har gått inn i historiebøkene som en av de mest dramatiske i TIL-historien. Og som en av de aller viktigste. Men også kampen som kunne blitt ødelagt på grunn av en noe klønete takling av den samme Bendiksen i sluttminuttene.

– Drømte at jeg tok straffe

Før dette hadde TIL tatt ledelsen på straffe. Trond «Slegga» Johansen var på forhånd utpekt til straffeskyter av trener Torkild Brakstad.

– På denne tida var det vanlig å sove litt på dagtid på kampdagen. Og bare timer før kampen drømte jeg faktisk at vi fikk straffespark og at jeg skulle ta det. Jeg var søkksvett da jeg våkna, sier Trond Johansen.

Han var prega av stundens alvor, men konsentrert, da ballen ble lagt på straffemerket.

– Straffen var jeg sikker på. Men det var naturligvis en stor lettelse å se at den gikk inn.

"Slegga" drømte at han måtte ta straffe

TIL leda til pause, og så ut til å ha god kontroll utover i 2. omgang. For første gang var «Gutan» på vei mot 1. divisjon.

– Alt ramla sammen

87 minutter. Frispark til Moss. Skuddet stoppes i muren, men vertene beholder ballen, som spilles ut mot venstre, retning Øyvind Huseby. Den unge innbytteren Yngvar Bendiksen kommer i full fart mot Huseby, og forsøker å feie ballen unna. Men han feier også Huseby i bakken, og dommer Svein Inge Time fra Randaberg er sikker. Straffespark til Moss. TIL-spillerne fortviler, mens hjemmelagets spillere jubler som om de allerede har fått ballen i mål.

– Da ramla alt sammen, sier Trond Johansen.

Høgmo trodde på redning

– Jeg har hele tida hevda at det ikke var straffe. Det kokte, og jeg husker at Nils Solstad sparka ballen langt opp på tribunen. Jeg var selvsagt langt nede, men like etter kom Per-Mathias Høgmo bort til meg og sa «slapp av, dette går bra». Allerede i 1985 sto pedagogen Høgmo fram, sier Yngvar Bendiksen.

Mens Bendiksen fortvilte over dommeravgjørelsen, opplevde keeper Bjarte Flem situasjonen annerledes.

– Det var en helt korrekt avgjørelse, og det sa jeg også til dommeren. Jeg spurte Svein Inge Time om han visste hvilket hjørne jeg burde kaste meg mot, men det ville han ikke kommentere. Men han vedda ei flaske pils på at jeg kom til å redde.

Super-Flem redda

Sekunder etter gjorde Bjarte Flem en av sine viktigste redninger i TIL-drakten. Han kastet seg ned mot høyre, og holdt sikkert det løse straffesparket fra Øyvind Huseby.

Flem redder straffe

Bjarte Flem har nettopp redda straffe, og prøver å sette i gang spillet igjen mens lagkameratene jubler.

– Jeg hadde bestemt meg for å gå mot høyre. Øyvind Huseby sto plassert med kroppen slik at det ville være mer naturlig å skyte mot andre sida, men jeg holdt meg til planen, heldigvis.

– Jeg klarte ikke å tenke klart, det var ei skikkelig gryte. Men jeg husker vi var en meter over bakken da Bjarte redda, sier Bendiksen.

– Bendiksen, har du tenkt mye på denne situasjonen i tida etter?

– I starten tenkte jeg mye på det, dette kunne jo fått store konsekvenser. Og jeg får fortsatt høre fra tid til annen at «der er han som lagde straffespark i 85».

Innrømmer for første gang

Yngvar Bendiksen har altså i 30 år hevda at dommer Svein Inge Time tok feil da han dømte straffesparket til Moss. Men når han for første gang får se videoopptakene fra kampen, blir han plutselig litt mindre påståelig. Og et par repetisjoner senere innrømmer han:

– Jeg klinker bra til der, ja. Når jeg nå får se situasjonen innser jeg at det nok var en korrekt avgjørelse.

Yngvar Bendiksen

Sluttminuttene blir kaotisk og nervepirrende. Moss presser på, men Trond Johansen får også en kjempemulighet på ei kontring. Men krampe i begge beina gjør at han går rett i bakken i avslutningsøyeblikket. I TIL-målet står helten Flem og frykter det verste.

– Det er faktisk minuttene etter strafferedninga jeg husker best. Jeg var livredd for at de skulle score på overtid, sier Flem.

Fantastisk mottakelse på Langnes

Men «Gutan» holdt ut, og da dommer Time blåste av for full tid slapp spillere, trenere, ledere og bortepublikummet jubelen løs. I garderoben etterpå og på bussen inn til Fornebu beskrives stemninga som hysterisk, og Bjarte Flem husker godt mottakelsen laget fikk da de kom hjem til Tromsø.

– Vi fikk en fantastisk mottakelse på Langnes. For TIL som klubb var opprykket svært viktig. Vi kunne kanskje rykka opp i årene etter, men det vet man jo aldri.

Publikum stormer banen etter TIL-opprykk

Tromsø-supporterne stormet banen etter at opprykket var sikra.

– Vi var som en familie

På dagen 30 år etter jubelkampen i Moss skal TIL-spillerne samles i Tromsø. De har holdt kontakten opp gjennom årene, og de møttes blant annet i 2006 for å markere at det var 20 år siden cupfinalen mot Lillestrøm.

– Det blir artig å se guttene igjen. Det er alltid spesielt å møte gamle venner som man var så knyttet til, sier Trond Johansen. Også Yngvar Bendiksen gleder seg til å møte lagkameratene fra 80-tallet.

– Jeg var en av de yngste på laget, jeg kom fra Sørreisa i 4. divisjon og fikk være med TILs reise opp til 1. divisjon. Vi var som en familie.