Her spiser hunden på en levende reinkalv

– Hunden hadde skrellet skinnet av ryggen på kalven, men det kom ikke en lyd fra den.

Hund spiser på levende rein

LØSHUNDEN ANGREP. – Det er typisk hunder at de leker med byttet. Ville rovdyr går etter strupe eller nakke og dreper som regel raskt, sier gårdbruker Kristian Walseth, som rykket ut og avlivet reinkalven.

Foto: Einar Forsberg

Turgåer Einar Forsberg er fortsatt rystet av synet som møtte ham på tur i Kåfjord i Alta torsdag ettermiddag:

En hund hadde fanget og nedlagt en snaut ett år gammel reinkalv. Hunden hadde flådd skinnet av kalven og blottlagt hele ryggen.

Det var Altaposten som først omtalte saken.

– Den lå helt naken der. Det kom ikke en lyd fra den, men den levde hele tida. Og ingen hundeeier var å se, sier Forsberg.

Forsberg forteller at hunden deretter kom rett mot ham, tilsynelatende aggressiv, og ikke snudde før han ropte høyt til den.

Ifølge Forsberg var politiet på åstedet etter 12–15 minutter, men da var hunden umulig å spore opp. Politiet forventer en ameldelse fra reineieren og tar gjerne imot tips, sier operasjonsleder Andreas Vesterhus til NRK.

– Typisk hund å ikke drepe

Gårdbruker og hundekjører Kristian Walseth fikk telefon fra reineieren med bønn om å avlive kalven, og rykket straks ut.

– Den hadde et åpent sår på en halvmeters lengde og kanskje 20 cm i bredden, sier Walseth til NRK.

Etter 20 år i landbruket har han sett skader på rein og sau flere ganger.

– Det er typisk hunder at de leker med byttet, slik katter leker med mus. De er veldig brutale og dreper ikke. Rovdyr vil som regel gå etter strupe eller nakke og drepe byttet, sier Walseth.

Han slår fast at løshunder er et problem for husdyr over hele landet.

– Folk stoler på hunden sine. De tror hunden er snill. Men når den først får ferten av byttet, viser den seg fra en helt annen side.

– Må stoppes fort

Ifølge Altaposten var det en Airedale-terrier som gnagde på ryggen til reinkalven.

– Det er sikkert ikke så mange slike hunder i området, så det er vel stort håp om at eieren blir funnet. Jeg vil oppfordre eieren til å ta kontakt med politiet selv, sier Hans Ole Eira, som er leder for reinbeitedistriktet.

Reineieren er på tur til det samme området med hovedflokken, og i løpet av noen dager vil det være langt flere rein der.

– Innen den tid bør hunden være funnet. Det er totalt uakseptabel at hunder går løs og angriper rein, sier Eira.