Hopp til innhold

Her spiller norske soldater fotballkamp på et isflak

Nærkontakt med isbjørn og fotballkamp på isflak gjorde Kystvaktas forskningstokt ekstra spennende.

Forskningstokt

Soldatene på KV Svalbard og forskere fra Havforskningsinstituttet fikk et minne for livet med fotballspilling på et isflak ved Grønland. Stillingen ble 10-0 til de forsvarsansatte.

Foto: Marius Vågenes Villanger / Sjøforsvaret

– De menige fikk et minne for livet, sier skipssjef ved «Kystvakta Svalbard», Geir Martin Leinebø om den spesielle opplevelsen.

– Veldig spesielt

Det var i forbindelse med Havforskningsinstituttet sitt forskningstokt, hvor Kystvakten bistod, at fotballkampen ble arrangert.

Det var Fiskeribladet som først omtalte saken.

– Det er viktig med velferd om bord, og et avbrekk fra de daglige gjøremålene. Så da fant vi et passende isflak og arrangerte fotballkamp, sier Leinebø.

Selv om fotballen fløy ut på havet noen ganger, var stemningen likevel på topp. Provisoriske mål ble raskt laget, og bak hvert mål ble det plassert bevæpnede isbjørnvakter. Fartøyet fikk nemlig oppleve isbjørn på nært hold. En av de observerte isbjørnene var, til mannskapets store begeistring, kun 20 meter unna fartøyet.

– Vi så fire isbjørner på turen, og det er jo ikke mange ganger i livet man får oppleve noe sånt. Det er veldig spesielt, sier Leinebø.

Forskningstokt

Nærkontakt med isbjørn gjorde Kystvaktas forskningstokt ekstra begivenhetsrik.

Foto: Marius Vågenes Villanger / Sjøforsvaret

Storfornøyd besetning

Det er ikke første gangen Kystvakten har bistått Havforskningsinstituttet under seltellingen. Forrige gang var i 2012, forteller Leinebø som setter stor pris på samarbeidet med Havforskningsinstituttet.

– Selve toktet er jo et avbrekk fra det vi gjør til vanlig, så besetninga om bord på skipet var storfornøyde, sier Leinebø som også forteller at soldatene har gitt gode tilbakemeldinger på toktet.

KV Svalbard

Kystvakta har, i likhet med tidligere år, også i år bistått Havforskningsinstituttet under seltelling.

Foto: Marius Vågenes Villanger / Sjøforsvaret