Mange fiskeribedrifter sliter med å tjene penger.
Doblet overskuddet
Men i Havøysund i Vest-Finnmark finnes det derimot bedrifter som har modernisert seg fram til solide plusstall i regnskapet gjennom å utnytte hele fisken.
- Les også:
I 2012 ble overskuddet på 4,7 millioner kroner, og i 2013 ble overskuddet doblet.
Eierne mener de har funnet vinnerformelen.
– Vi utnytter hele fisken. Vi selger rygg, finnene, ørebeinet, tungen og magen. Vi foredler og selger like mye av fisken som vi kjøper inn. Og det er en lykke, sier Tor Bjarne Stabell i ToBø fisk AS til NRK.
- Les også:
– Se med nye øyne
Men for resten av fiskeribedriftene i Vest-Finnmark ser det ikke like lyst ut.
I en fersk rapport, utarbeidet av Hammerfest og omegn næringsforening for Vest-Finnmark regionråd, går det fram at mange fiskeribedrifter sliter med å gå i pluss.
– Jeg tror man må se på produksjonen med nye øyne. Det er i hvert fall slik vi har kommet dit vi har kommet i dag. Vi har prøvd å være litt utradisjonell og sett på de muligheter som hel fisk gir oss, sier han.
- Les også:
- Les også:
Se TV-reportasje:
Ordfører i Hammerfest, Alf E. Jakobsen (Ap), roser bedriftene i Havøysund.
Han sier at det står i stor kontrast til det som skjer i Hammerfest der Røkke-eide Norway Seafoods vil legge ned fiskeriproduksjon.
– Det er viktig med lokalt eierskap slik som her i Havøysund. Man får fisken fort inn og ut på verdensmarkedet. Og her har man også en driftsform som baserer seg på hele døgnet, sier ordføreren til NRK.
Vest-Finnmark regionråd vil ha større fokus på hvitfiskmarkedet.
– Det viktigste vi kan gjøre er å stille med kompetanse. Det er også viktig at virkemiddelapparatet og finansinstitusjonene spiller på lag med fiskerinæringa, sier Raymond Robertsen, daglig leder i Vest-Finnmark regionråd.
- Les også: