Hopp til innhold

Her øver amerikanske bombefly sammen med norske jagerfly over Barentshavet

Det bare noen dager etter at ubåtene i den russiske Nordflåten gjennomført en øvelse i Barents- og Norskehavet.

Tre amerikanske B-52 i formasjon med F-16.

Under øvelsen trente de amerikanske bombeflyene sammen med F-16 jagerfly i luftrommet over Finnmark og over Barentshavet nord for det norske fastlandet.

Foto: Forsvaret

– Fra Forsvarets side er dette en unik anledning til å øve sammen med vår viktigste allierte. Både klimatisk, og sambandsmessig byr vår nordligste landsdel på de mest krevende øvingsforholdene vi kan oppdrive her i landet, sier generalmajor Lars Christian Aamodt, nestkommanderende ved Forsvarets operative hovedkvarter, til forsvaret.no.

Det var på onsdag at det ble gjennomført en øvelse med tre B-52 Stratofortress bombefly fra US Air Force sammen norske jagerfly over Nord-Norge og Barentshavet.

Under øvelsen trente de amerikanske bombeflyene sammen med F-16 jagerfly i luftrommet over Finnmark og over Barentshavet nord for det norske fastlandet.

– At vi er i stand til å operere sammen med våre allierte også i dette området er svært betryggende, sier Aamodt.

Lars Christian Aamodt

Generalmajor Lars Christian Aamodt, nestkommanderende ved Forsvarets operative hovedkvarter, mener det er bra at man har fått gjennomført denne øvelsen.

Foto: Torbjørn Kjosvold / Forsvaret

Stor øvelse under vann

Den største russiske ubåtoperasjonen siden tidlig 90-tallet og den kalde krigens dager ble gjennomført i slutten av oktober.

Det var inntil ti russiske ubåter som deltok i operasjonen.

Åtte av disse var atomdrevne.

Målet for enkelte av ubåtene er å komme seg så langt ut i Atlanterhavet som mulig uten å bli oppdaget.

Hele utseilingen fra Nordflåtens baser i Murmansk-regionen foregikk i neddykket tilstand.

– Russland ønsker å si at «dette er vårt hav», vi kan klare dette. Vi er i stand til å nå USA. De er det Russland ønsker å fortelle oss. De vil teste Vestens evne til å oppdage og håndtere dette, opplyste E-tjenesten til NRK da øvelsen pågikk.

Ubåten Severodvinsk

Dette er atomubåten Severodvinsk, i Yasen-klassen. Dette er Nordflåtens nyeste og mest teknisk avanserte ubåt. Dette er en av ubåtene som deltar i operasjonen akkurat nå. Den ble operativ i 2013.

Foto: Forsvaret

Har trent sammen i en lengre periode

De amerikanske flyene fra Barksdale Air Force Base i Louisiana har siden midten av oktober vært stasjonert i Storbritannia for å gjennomføre flyginger i europeisk luftrom.

Forsvaret opplyser at det er US Air Force som har ønsket om å trene sammen med norske styrker.

Under øvelsen har de amerikanske styrkene også trent sammen med F-16 jagerfly i luftrommet vest av Troms. Da samhandlet de amerikanske bombeflyene med norske soldater fra Hæren.

– Det er viktig at vi trener sammen med våre allierte i våre nærområder og at vi blir kjent med hverandres prosedyrer slik at vi kan støtte hverandre dersom det skulle bli behov for det i fremtiden, sier oberst Eystein Kvarving, kommunikasjonssjef ved Forsvarets operative hovedkvarter, til forsvaret.no.

Presseoffiser Eystein Kvarving

Oberst Eystein Kvarving sier det er en klar fordel å ha trent med Norge sine allierte om et av medlemslandene i Nato har behov for støtte i framtiden.

Foto: Øyvind Hermstad / NRK

Tilstedeværelse er viktig

Forsvaret opplyser at de ved flere anledninger tidligere har trent sammen med B-52 bombefly.

De påpeker at USA er Norges viktigste allierte.

– Skal USA kunne bidra til å forsvare oss, må amerikanske styrker øve i våre nærområder. Vår evne til å operere sammen er viktig for et effektivt forsvar av Norge og alliansens territorium, skriver forsvaret.no.

Samtidig legger de til at gjennom militær tilstedeværelse og samtrening i Europa viser USA at de bidrar til Natos kollektive forsvar.

– Fra Forsvarets side er dette en unik mulighet til å øve sammen med det amerikanske luftforsvaret og bli bedre kjent med en strategisk viktig kapasitet, sier Kvarving.

Tre amerikanske B-52 i formasjon med F-16. Foto: Forsvaret

De amerikanske flyene fra Barksdale Air Force Base i Louisiana har siden midten av oktober vært stasjonert i Storbritannia.

Foto: Forsvaret

Nyheter fra Troms og Finnmark