Her møtes de to brødrene – i Barentshavet

Mens lillebror overvåker ubåter fra fly, har storebror arbeidsplassen på borerigg. Her møtes de 100 nautiske mil fra land.

Fly vs rigg

Slik kan et familiebesøk i Finnmark se ut i 2014. De to Lakselv-brødrene har begge nokså 'lyssky' jobber, den ene som sonaroperatør i Forsvaret og den andre som styrmann på borerigg. I forrige uke fikk de likevel filmet hverandre da de tilfeldigvis befant seg på samme sted - langt ute i Barentshavet.

Foto: Ken-Jøran Grøtte Pedersen/Odd-Marcus Grøtte Pedersen

Valg av karrierer har ført til at to brødre fra Lakselv i Finnmark ikke treffes så ofte, og i alle fall ikke på jobb.

Storebror Ken-Gøran Grøtte Pedersen har en jobb tilsvarende styrmann på boreriggen Island Innovator, 100 nautiske mil nordvest for Hammerfest i Barentshavet. Der borer de etter olje i et felt som heter Alta, for oljeselskapet Lundin.

Odd-Marcus og Ken-Gøran Grøtte Pedersen

Som mange unge i nord, har Ken-Gøran (t.v) og lillebror Odd-Marcus Grøtte Pedersen begge sett mot havet for valg av yrkesvei. Med den ene i Forsvaret og den andre på borerigg er det sjelden de treffes. Her på en ferietur i Grand Canyon brødrene var på sammen noen år tilbake.

Foto: Privat

Se brødrenes videoer fra møtet lengre ned i saken.

Lillebror Odd-Marcus Grøtte Pedersen er sonaroperatør på Forsvarets overvåkningsfly P3 Orion, som er stasjonert på Andøya i Nordland. Der er oppgaven hans å jakte på ubåter – fra fly.

Med Barentshavet som «kontorlandskap», er det dermed som oftest fiskere de treffer på i løpet av arbeidsdagen, og i alle fall ikke hverandre.

– Vi har jo ganske spesielle og litt «lyssky» jobber begge to. Det er ikke mange som får sett en plattform ute i Barentshavet. Og det er ikke mange som ser oss heller når vi er på tokt, forteller lillebror Odd-Marcus Grøtte Pedersen.

På oppsynstur til «Smutthullet»

Men denne tåkefulle høstdagen befinner altså lillebror seg i Forsvarets Orion-fly, på vei ut i Barentshavet for å sjekke noen båter et stykke nord for Hammerfest.

Dagens oppdrag er fiskerioppsyn med fokus på det såkalte «Smutthullet».

Siden Odd-Marcus vet at boreriggen Island Innovator befinner seg i nærheten, kaller de boreriggen opp over VHF-radioen. Det er en kommunikasjonsradio som vanligvis benyttes mellom båter.

– Og så var det broderen som svarte, noe som var ekstra artig, forteller, Odd-Marcus.

Det er som regel mye tåke over Barentshavet om sommeren, og det var det også i området rundt boreriggen.

Likevel bestemte de seg for å forsøke å svinge innom riggen, for å «hilse på» familien om bord på riggen, siden det var oppdragsmessig greit.

Oljeriggen Island Innovator sett fra Forsvarets Orion-fly høsten 2014.

Slik ser en familiær visitt ut i Finnmark anno 2014, sett fra sonaroperatør Odd-Marcus Grøtte Pedersens perspektiv som sonaroperatør ved Forsvarets overvåkningsfly Orion P3. Nede på broa på oljeriggen Island Innovator står nemlig styrmann og bror Ken-Gøran Grøtte Pedersen.

– Får sjelden besøk

Orion-flyet kommer først sørfra da de plutselig passerer broa til riggen før flyet fortsetter inn i tåka. På broa på riggen, står storebror Ken-Gøran Grøtte Pedersen og filmer.

– Jeg ser plutselig at han kommer ut av tåka og flyr forbi. Det er jo ikke ofte vi får «besøk» for å si det sånn, og det er veldig kult å se så store fly så nært riggen, forteller Ken-Gøran.

Og oppe i flyet sitter lillebror Odd-Marcus og filmer storebror på brovingen.

– Jeg hadde ikke tid til å studere så mye ut av vinduet på flyet, og var mest opptatt av å holde kameraet så stødig som mulig. Først da jeg så på videoen etterpå så jeg broren min stå ute på broa med en stor, orange jakke og shorts. TYPISK borderen å gå i shorts, forteller Odd-Marcus Grøtte Pedersen.

Etter visitten fortsetter Orion-flyet videre nordover mot oppdragets egentlige mål.

Orion-fly på fiskerioppsyn i Barentshavet. Passerer oljeriggen Island Innovator.

Slik ser etterlengtet familiebesøk ut i Finnmark anno 2014, sett fra styrmann Ken-Gøran Grøtte Pedersens perspektiv fra oljeriggen Island Innovator i Barentshavet. Oppe i flyet passerer nemlig lillebror og sonaroperatør Odd-Marcus Grøtte Pedersen i Forsvarets overvåkningsfly P3 Orion.

– Blir med en snarvisitt

– Det er jo artig at han kan se meg på brovingen langt ute i havet, og at han er i fly og jeg på rigg. Mange om bord synes det var dritkult og snakket om det i ettertid. Jeg har fått litt kjeft fordi jeg ikke sa fra til alle for å si det sånn, humrer Ken-Gøran.

Neste gang det klaffer for de to brødrene å treffes, er trolig neste gang begge har avspasering samtidig – og da hjemme i bygda Lakselv.

De har nemlig mange av de samme interessene, som skuterkjøring og friluftsliv.

– Det var utrolig artig å se arbeidsplassen til broderen, men det blir nok med denne snarvisitten, avslutter lillebror Odd-Marcus.