Her kryssa skuterfølget før de gikk gjennom isen

Sysselmannen iverksetter etterforskning etter at et russisk skuterfølge gikk gjennom isen på Tempelfjorden på Svalbard. Flere personer ligger skadd på sykehuset etter ulykka.

Kystvaktskipet Svalbard ved råka skuterne kjørte i på Svalbard

Her kan man se råket i isen på Tempelfjorden hvor skuterfølget har kjørt i.

Foto: Thor-Arild Hansen / Sysselmannen

– I første omgang vil det iverksettes etterforskning på vanlig måte. Det er for tidlig nå å si noe om hvorfor ulykken skjedde. Vi må kartlegge situasjonen og få bedre oversikt før vi kan si noe mer om årsak, sier Sysselmann på Svalbard, Kjerstin Askholt til NRK.

Det er opprettet et telefonnummer for pårørende i forbindelse med skuterulykken. Fem personer ligger på sykehuset i Longyearbyen, to med kritiske skader.

– Pårørende kan ringe +47 815 02 800. Svalbard kirke er også åpen for de berørte.

– Kjempetrist

Ifølge Askholt skal det har vært et turfølge på totalt 25 mennesker som har vært ute i Tempelfjorden. En gruppe fra følget dro ut på isen og flere havnet da i sjøen.

Melding om ulykken kom klokka 1730 torsdag. Hovedredningssentralen ledet redningsaksjonen som var et samarbeid med Kystvakten, Sysselmannen og Røde Kors.

– Fire personer ble umiddelbart plukket opp av helikopter og fløyet til sykehuset i Longyearbyen. Tre havnet på en fangststasjon der inne, og to ble plukket opp av KV «Svalbard». Nå er alle fraktet til Longyearbyen.

Katerina Zwonckova, markedsføringsanvarlig ved Arctic Travel Company Grumant

Markedsføringsansvarlig i selskapet, Katerina Zwonckova, sier hun er svært berørt av det som har skjedd.

Foto: Marit Eilertsen / NRK

Turistene var på en fem dagers snøskutertur med det russiske reiselivsselskapet Arctic Travel Company Grumant. Turen skulle avsluttes fredag.

Markedsføringsansvarlig i selskapet møtte NRK torsdag kveld, og er svært preget etter ulykken.

– Det er kjempetrist det som skjedde, men det er for tidlig å si noe mer om hva som skjedde, sier Katerina Zwonckova.

– Røff natur som det er viktig å ta hensyn til

Turfølget var inne i Tempelfjorden, som er en sidefjord av Isfjorden. De var på vei fra Pyramiden mot Longyearbyen.

– De har da forsøkt å krysse isen, og det var da ulykken skjedde. Vi har en røff natur her oppe som det er viktig å ta hensyn til. Vi vil be alle som skal ut om å være veldig forsiktig, både når det gjelder skredfare og isforhold her oppe. Men det er for tidlig å si noe konkret om akkurat denne turen, sier Sysselmann Kjerstin Askholt.

Sysselmannen opplyser at KV «Svalbard» i forbindelse med redningsaksjonen i Tempelfjorden har laget en råk inn i isen mellom Fredheim og Kapp Schoultz.

Redningshelikopter på Svalbard

Torsdag kveld ble det igangsatt redningsaksjon på Svalbard, etter at et skuterfølge på ni russiske statsborgere gikk gjennom isen på Tempelfjorden.

Foto: Hilde Kristin Røsvik/Svalbardposten

Sent torsdag kveld opplyser pressevakta ved UNN, Jan Fredrik Frantzen, at de har fem personer inne til behandling ved sykehuset i Longyearbyen.

– En person er kritisk ustabil, en er kritisk skadd, to er alvorlig skadd og en har lettere skader.

Det er sendt både luftambulansefly og rutefly til Svalbard med helsepersonell og medisinsk utstyr.