Her koker det i havet: – Det var nesten mer hval mellom båtene enn det var hav

Ingolf og elevene ble vitne til et spektakulært skue i helga. Folket håper hvalene har kommet for å bli i lang tid framover, men marinbiologen er heller usikker på det.

Ingolf Skallebøs hvalbilder

Flere titalls hvaler dukket opp i fjorden utenfor Skjervøy i helga.

Foto: Bjørn Helge Pedersen

– Det var antakelig mellom 70 og 80 knølhval i en stor flokk. Det var nesten mer hval mellom båtene enn det var hav. Og vi snakker om dyr på 20–30 tonn, så det var en fantastisk og enorm naturopplevelse, sier Ingolf Skallebø, lærer ved naturbrukslinja ved Nord-Troms VGS på Skjervøy.

Fredag var Skallebø og elevene ute med skolebåten da havet nærmest begynte å koke rundt dem. Som mørke og store bølger, brøt hval på hval gjennom vannflaten rundt båten.

Vannspruten som kom ut av hvalenes blåsehull stod over båten.

– De som stod på dekk ble faktisk våte. Så nær var hvalen.

Det var antakelig mellom 70 og 80 knølhval i en stor flokk utenfor Haukøya, som ligger helt på grensen mellom Troms og Finnmark.

Dette er langt fra hverdagskost for de som bor i Skjervøy-området – som ligger på grensen mellom Troms og Finnmark.

De siste årene har størstedelen av hvalbestanden holdt til i Tromsø-området, hvor hvalsafari har blitt stor industri innenfor turistnæringen. Men den siste tiden har de enorme sjødyrene begynt å bevege seg nordover – fordi de følger silden.

Ingolf Skallebøs foto

Hvalene var ikke redde for å komme tett på båtene, til begeistring for de skuelystne.

Foto: Ingolf Skallebø

Den enes død, den andres brød

Denne forflytningen har skapt fortvilelse i turistnæringen i Tromsø, men den er godt nytt for de lenger nord.

Frode Fjerdingøy

Frode Fjerdingøy, som eier og driver Vadsø Fjordhotell, håper at hvalen også kommer til Øst-Finnmark etter hvert.

Foto: Sidsel Vik / NRK

– Den enes død er den andres brød, er det noe som heter, sier Frode Fjerdingøy, som eier og driver Vadsø Fjordhotell.

– Jeg ønsker for all del at Tromsø skal fortsette å leve godt med hvalturismen, men her oppe har vi helt klart et potensial hvis det på sikt kan komme muligheter på hvalfronten. Da vil de som allerede leverer opplevelser til naturinteresserte turister, ha ekstra bein å stå på.

Daglig leder i Visit Alta, Henriette Eilertsen, er også optimistisk overfor hvalinntoget.

– Alt av aktiviteter man kan få til en destinasjon er bra, for det gjør at man blir en bedre og mer komplett destinasjon. Vi må håpe at hvalsafari kan bli noe her, sier hun.

Ingolf Skallebøs hvalfoto

Turistnæringen i Finnmark håper at de snart kan begynne å tilby hvalsafarier.

Foto: Ingolf Skallebø

Lurt med back-up-plan

Professor i marin biologi ved Universitetet i Tromsø, Audun Rikardsen, synes det er artig at folket i Nord-Troms og Finnmark får oppleve hvalen. Men hvor lenge eventyret kommer til å vare, er han usikker på.

Han sier at om hvalene blir ut sesongen, kommer de nok tilbake i noen år til, og han utelukker heller ikke at de kan bevege seg videre oppover langs kysten.

– Men det eneste vi kan si sikkert, er at dette ikke kommer til å vare. Hvalene og silden vil finne nye vandringsområder etter hvert, sier Rikardsen.

Audun Rikardsen

Professor i marin biologi, Audun Rikardsen, synes det er artig at folk i Nord-Troms og Finnmark nå får opplevd hvalen, slik de har gjort i Tromsø siden 2012. Men han råder folk til å opptre med varsomhet og ikke råkjøre med båter i nærheten av hvaler.

Foto: Odd Arne Olderbakk / NRK

Faktisk advarte han turistnæringen i Tromsø mot å gjøre store investeringer, og det er også hans råd til turistnæringen i Finnmark.

– For de som vil satse på dette er det lurt å ha en back-up-plan. Men som tilleggsnæring er det absolutt en fantastisk mulighet.