Hopp til innhold

Lofotfisket kan foregå i denne karens bakgård i 2100

Tyske forskere tror skreien vil rømme nordover til Svalbard. Allerede opplever norske fiskere endringer i havets økosystem.

Isbjørn

En isbjørn går over isen ved Phippsøya, et område som på grunn av klimaendringer kan bli et framtidig sentrum for Lofotfisket.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

CO₂ i atmosfæren
424,6 ppm
1,5-gradersmålet
+1,12 °C
Les mer  om klima

I Nofimas lokaler på Kvaløya i Tromsø, er tyske forskere i gang med et omfattende eksperiment. De vil finne ut hvordan atlanterhavstorsken reagerer på global oppvarming.

– Hvis den globale oppvarmingen fortsetter, regner man med at sjøtemperaturen om 100 år vil være 4–5 grader høyere enn i dag, forteller Flemming Dahlke til NRK.

Han er fiskebiolog og doktorgradsstudent ved Alfred Wegener-instituttet i Bremerhaven i Tyskland.

Sammen med forskere fra GEOMAR i Kiel ser de på hva som skjer med torsken når den utsettes for høyere vanntemperaturer og økte mengder co2, slik det er ventet at det vil bli i år 2100.

– Atlanterhavstorsken, også kalt skreien søker etter temperaturer som er optimale for reproduksjon. Det betyr at når det blir varmere, vil den søke bort fra Lofoten og nordover til polare strøk. Man kan godt si at Svalbard er «Lofoten» i det 22. århundre, sier Dahlke.

SE VIDEO:

Torsken flytter nordover når sjøtemperaturen stiger.

Prosjektet i Tromsø er en del av den tyske BIOACID-studien på havets økosystem og involverer over 100 forskere som jobber verden over.

Ser endringer i havets økosystem

At Svalbard-området og Arktis kan være en fremtidig fødestue for skreien er ikke usannsynlig. Det forteller Svein Sundby som har vært forsker ved Havforskningsinstituttet i Bergen siden 1975.

– Vi har holdepunkter for at torsken også tidligere har forflyttet seg. Under forrige varmeperiode på 1930-tallet finnes det observasjoner på at skreien har gytt ved Bjørnøya, og det ligger på 74 grader nord, sier Sundby.

Lofotfiske5

Kan skreifisket i Lofoten være historie om hundre år? – Ja, mener tyske forskere.

Foto: Privat

Allerede i dag ser også fiskerne endringer i havets økosystem.

– Vi har i flere år opplevd at arter som har vært mer vanlige sørpå nå er kommet nordover. Dette gjelder for eksempel makrellen, forteller Ivar Sagen som er daglig leder ved Fiskarlaget Nord.

Om fremtidens lofotfiske blir å foregå ved Svalbard er det neppe bare skreien som blir klimaflyktning.

– Dette er jo så langt frem at vi ikke er umiddelbart bekymret. Men det er klart at hvis man tenker på barnebarn og fremtidige generasjoner så kan det jo bli vanskelig hvis det er snakk om forflytning og bosetting der oppe, sier Sagen.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark