Hopp til innhold

Nå er Ottar og Lina endelig blitt samboere

Oterungen Ottar lever nå glade dager i Polar Park i Indre Troms. Men han foretrekker fremdeles et varmt fang framfor en tur ut i kulda.

Lina og Ottar

Ramona Pedersen og Bjørn-Egil Strathmann tar godt vare på oteren Ottar og minken Lina i Polar Park.

Foto: Linda Pedersen / NRK

I oktober i fjor ble den lille oteren funnet fanget mellom noen steiner i moloen i Gryllefjord. Oteren ble tatt vare på av 15-åringen Jonas Larsen og hans familie, men like før jul fikk han flytte til Polar Park i Bardu.

Etter å ha tilbrakt jule- og nyttårshelga hjemme hos dyrepasser Ramona Pedersen, er han nå godt installert i et rom inne på fôrlageret i parken. Der har han selskap av oppdrettsminken Lina, som dyrebeskyttelsen i Tromsø tok hand om i fjor sommer.


– De trives godt i lag, disse to sjarmtrollene. Lina er mye mer aktiv enn Ottar, men Ottar sier ifra hvis han syns hun blir for nærgående. De er litt sånn som Solan og Ludvig i Flåklypa, ler dyrepasseren.

Se hvordan de to sjarmtrollene har det i dyreparken:

Ottar har fått nytt hjem

Oterungen Ottar sammen med dyrepasser Ramona Pedersen er på en luftetur i Polar Park.

Fisk er favoritten

Minken Lina piler rundt omkring i rommet, og klatrer fort opp på hodet til både NRKs journalist og dyrepasserne. Oteren Ottar er mer bedagelig anlagt, og vil heller slappe av i en armkrok.

Inne i rommet har dyrene hver sine soveplasser, og mange slags leker. Kostholdet består av ulike typer fisk.

– Ottar er veldig kresen i matveien, så vi må variere veldig. Han blir fort matlei dersom han bare får den samme fisketypen hele tida. Han er litt bortskjemt sånn, sier Pedersen.


Oterungen har vokst godt, og er nå på størrelse med en liten katt. Og etter å ha tilbrakt mesteparten av livet sitt innendørs, er han blitt veldig glad i varme. Det samme gjelder minken Lina. De har fått smaken på «det gode innelivet», og er derfor fornøyd med å en liten luftetur på dagtid.

Med godt over tjue minusgrader ute er det ingenting med utelivet som frister de to smårollingene. Men så snart snøen og tela forsvinner til våren, starter arbeidet med å lage innhegning til de to dyrene. Like ved hovedbygninga i Polar Park er det en kunstig dam, og her skal Ottar og Lina få være – i hvert fall om sommeren.

– Om vinteren har de det nok aller best her inne, sier Ramona Pedersen.

Minken Lina liker godt å få besøk:Blir trolig publikumsmagneter

Bedre med en mink på hodet...

Hun regner med at de to nykommerne i dyreparken vil bli store publikumsmagneter. Allerede nå får en og annen heldig turist komme og hilse på de to. Særlig Ottar setter pris på å få kroppsvarme og kos.

Da NRK besøkte Polar Park denne uka, var det Helen Eik Karlsen og Anita Richardsen, som fikk bli med dyrepasserne inn til Ottar og Lina.

– Otere ser så kosete ut, så dette var en hyggelig overraskelse. Det var veldig artig å få holde Ottar, sier Helen Eik Karlsen og stryker det lille «fangbarnet» på hodet.

Polar Park venter fortsatt på det endelige svaret fra myndighetene på om hvorvidt oteren Ottar kan få bli permanent i parken.

LES OGSÅ: Oterbabyen Ottar ber om nytt hjem

LES OGSÅ: Lina + Ottar = Sant?