Hopp til innhold

Her er melka dyrere enn øl

På Svalbard er literprisen på melk 50 prosent høyere enn på øl. Å skaffe ferskvarer til en butikk på 78 grader nord, er utfordrende.

Morten Helliksen

Morten Helliksen har vært administrerende direktør ved Svalbardbutikken i tre år.

Foto: Torill Ustad Stav / NRK

– Mesteparten av varene med kort holdbarhetstid, som meieriprodukter, frukt og grønt, må fraktes opp med fly. Dette er veldig dyrt, forklarer administrerende direktør ved Svalbardbutikken, Morten Helliksen.

Svalbardbutikken er den eneste dagligvarebutikken i Longyearbyen på Svalbard. Her ligger literprisen på melk på 24 kroner.

Både frukt, grønt og andre ferskvarer som kjøtt og pålegg er priset godt over gjennomsnittet i norske matbutikker.

Mange turister som kommer hit får hakeslipp når de ser melkeprisen.

Morten Helliksen, Svalbardbutikken

Billig sprit og snus

Samtidig er andre varer mye billigere enn i Fastlands-Norge. En boks snus koster 26 kroner, og på Nordpolet (Svalbards vinmonopol som holder til inne på Svalbardbutikken) er det mulig å få en halvliter øl til under en tikrone.

– Alkohol og andre usunne matvarer er vesentlig billigere enn i resten av Norge. Vi er et taxfreeområde, så vi har ikke noen avgifter til den norske staten på disse varene. Prisene ligger derfor som på taxfreebutikken på Gardermoen, sier Helliksen.

Samtidig er varer som hermetikk like billig som, eller billigere enn på fastlandet. Blant dem langtidsholdbar melk som et alternativ i matlagingen.

Svalbardbutikken

Svalbardbutikken er eneste dagligvarebutikk i Longyearbyen.

Foto: Torill Ustad Stav / NRK

Presser prisen på sunne varer

Svalbardbutikken subsidieres ikke utenfra for å holde prisene nede, men Helliksen forteller at overskudd på salg av usunne varer, går med til å holde prisen nede på sunne ferskvarer.

Det er spesielt en vare besøkende på Svalbard reagerer på prisen på:

– Melk er en gjenganger, og mange turister får hakeslipp når de ser melkeprisen. Når det gjelder de som kommer flyttende hit, vet de gjerne hva som venter dem, så de reagerer ikke på prisene, sier Helliksen.

Svalbardbutikken kan ikke se at folk endrer handlemønstrene når de flytter til Svalbard, og fastboende er vant til at ferskvarer blir dyrere, og at det kan bli tomt for varer i hyllene.

Kommer med fly

– Alle vet at ferskvarene kommer med fly. Men som eneste butikk i byen har vi et samfunnsansvar. VI bruker utrolig mye tid og penger på å sikre at vi kan skaffe varer, sier Helliksen.

Butikken har et stort varelager, men noen ganger er ikke det en gang nok.

– Desember til mars sist vinter hadde vi en del utfordringer. På vinteren får vi så å si alle varer med fly. Når det var 12 kansellerte fly i denne perioden, og ni av dem var på fredag, blir vi stående uten melk og andre ferskvarer. Også på Svalbard handler folk gjerne ekstra mye på fredager, sier Helliksen.

Men folk som bor på Svalbard har forståelse for tomme hyller når de ser at været utenfor ruta ikke tillater fly.

– Fraktruta for eksempel en liter melk må ta til Svalbard er lang. Det er mange ledd i transporten der noe kan gå galt, sier Helliksen.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark