Her er e-tjenestens nye skip på plass i Harstad

Det gamle Marjata-fartøyet til Etterretningstjenesten er modernisert og har nå fått navnet MS Eger.

Eger

«Eger» skal settes inn i overvåkningsoperasjoner i nordområdene.

Foto: Nils Mehren / NRK

Det gamle Marjata-fartøyet til Etterretningstjenesten (E-tjenesten) har nå fått både nytt navn og en oppgradering. For nå er det MS «Eger» som pryder baugen på skipet.

Båten skal settes inn i overvåkningsoperasjoner i det vestlige Barentshavet og nordlige Norskehavet. Fartøyet skal ha hjemmehavn i Harstad, opplyser Forsvarets etterretningstjeneste.

– Fartøyet er modernisert og er igjen klar for operativ drift, skriver kommunikasjonssjef Kim Guldbrandsen i Etterretningstjenesten i en e-post til NRK.

(Artikkelen fortsetter under)

Eger i Harstad

Skipet har sin hjemmehavn i Harstad.

Foto: Nils Mehren / NRK

Det er verftet Vard Langsten som har hatt jobben med å modernisere skipet. Mandag 24. april forlot skipet verftet, og seilte til sin nye hjemmehavn i Harstad.

Det er Etterretningstjenesten som skal bruke det «nye» fartøyet. Oppgaven deres er støtte norske myndigheter med informasjon og vurderinger om utenriks-, sikkerhets- og forsvarspolitiske forhold, skriver de på sine nettsider.

– Nordområdene står fortsatt i en særstilling for tjenesten. Den internasjonale utviklingen, endringer i trusselbildet, og Norges engasjement en rekke steder i verden har utvidet Etterretningstjenestens arbeidsområder, skriver E-tjenesten.