Hopp til innhold

Her er det «hemmelige skipet» i Vadsø

Fartøyet la seg like utenfor Forsvarets forsøksstasjon.

Marjata i Vadsø

«Marjata IV» la seg like ved Forsvarets forsøksstasjon, den såkalte «kaninstasjonen». Kallenavnet har flere forklaringer. En er at det kommer fra uttrykket «forsøkskanin», en annen at det skyldes de mange antennene som omkranser bygget.

Foto: Bård Wormdal

En viktig del av Norges militære etterretningskapasitet var i dag samlet i Vadsø.

Et av verdens mest avanserte spionskip la seg til like utenfor den topphemmelige etterretningsstasjonen i Tomaselv i Vadsø i Finnmark.

Etterretningstjenesten nye stolthet, fjerde generasjon Marjata var på en kort visitt før skipet igjen gikk ut i Barentshavet for å overvåke russisk militær aktivitet i sjøen, på havoverflata og i lufta.

Marjata i Vadsø
Foto: Bård Wormdal

Mulig mannskapsbytte

En lettbåt ble tidlig i morgentimene senket på havet og tok en liten snartur i land uten at det førte til mye oppstuss i byen. Det har vært tradisjon at Etterretningstjenesten har skiftet mannskap på denne måten.

Ansatte på etterretningsstasjonen i Vadsø jobber i perioder om bord i Marjata En av de om bord i lettbåten tok bilder av aktivitet rundt båten.

Nye Marjata har kostet 1,5 milliarder kroner for norske skattebetalere. Skipet ble utstyrt ved den amerikanske marinens forsyningsbase Cheatham Annex i USA for to år siden. Åpne kilder bekrefter at USA har dekket en ukjent andel av kostnadene.

Marjata Vadsø

Den nye Marjata er etterretningstjenestens fartøy i Barentshavet.

Foto: Bård Wormdal

Utstyr for overvåking

Etterretningstjenestens skip har vært utstyrt for å være et komplett etterretningsplattform. Det betyr overvåking av ubåttrafikk, overflatefartøy, fly og satellittvirksomhet.

Nye Marjata har hjemmehavn i Kirkenes. Gamle Marjata er blitt omdøpt til Eger og har fått hjemmehavn i Harstad. For første gang har nå Norge to større operative etterretningsfartøy.

Det ble nylig klart at etterretningsstasjonen i Vadsø får tilført ansatte fra tjenesten i Sør-Varanger. Etterretningsstasjonen i Vadsø avlytter alle typer av samband over store deler av verden. Stasjonen i Vadsø samarbeider operativt med andre enheter, blant annet Marjata.

Marjata i Vadsø
Foto: Bård Wormdal