Her er de første klippene fra «Kings Bay»-filmen

Kari Bremnes spiller gravende journalist i sin aller første filmrolle.

Første trailer fra filmen "kings Bay" med Kari Bremnes i hovedrollen.

Kari Bremnes debuterer som skuespiller i den politiske thrilleren «Kings Bay».

NRK kan i dag bringe de aller første klippene fra spenningsfilmen «Kings Bay», med Kari Bremnes i rollen som den gravende journalisten Harrieth Hansen.

Filmen er regissert av Stig Svendsen og handler om en journalist som begynner å undersøke gruveulykken på Svalbard i 1962, der 21 gruvearbeidere mistet livet.

Selv er hovedrolleinnehaveren opptatt med norgesturné, men har tidligere uttalt til NRK at det å spille i en film var som å kaste seg ut på dypt vann.

Ifølge regissøren har Kari Bremnes gjort en strålende filmdebut.

– Folk vil bli positivt overrasket over Kari. Hun har klart seg veldig godt og gjør en solid rolle, forteller Stig Svendsen på telefon fra Oslo, hvor han i disse dager sluttfører klippingen av «Kings Bay».

I løpet av uka «låses» klippen, deretter er det kun lydarbeidet som gjenstår før filmen er ferdig.

Stig Svendsen

Filmregissør Stig Svendsen (til høyre) på settet til «Kings Bay». Filmen er hans tredje spillefilm.

Foto: Marius Fiskum

Ukjent årsak til ulykken

Bakteppet for filmen er ulykken i Kings Bay-gruvene i Ny Ålesund på Svalbard den 5. november 1962. Under nattskiftet mistet 21 personer livet i en kraftig gasseksplosjon. Ulykken førte til regjeringskrise og at Einar Gerhardsen måtte gå av som statsminister.

Kari Bremnes spiller Nordlys-journalisten Harrieth "Harri" Hansen, som 50 år etter begynner å grave i ulykken. Blant annet kommer hun over noen gamle, russiske lydbånd. For hva om det som skjedde på Svalbard i 1962 ikke var en ulykke? Hva om den norske regjeringen hadde fått et varsel om at noe kunne komme til skje?

Stig Svendsen, som tidligere har laget spillefilmene «Radiopiratene» og «Elevator» har jobbet med «Kings Bay»-prosjektet i nærmere 10 år. Bak ligger en dyp fascinasjon for Svalbard og nordområdene.

Filmen Kings Bay

Kari Bremnes og skuespiller Andre Sørum. «Kings Bay» ble spilt inn i Tromsø og på FilmCamp i Målselv.

Foto: Marius Fiskum

– Jeg har vokst opp med en far som har jobbet på Svalbard, og har bestandig hørt om Kings Bay-ulykka. Samtidig hadde jeg lyst til å lage en politisk thriller. I researchen oppdaget jeg at man aldri har funnet den definitive årsaken til ulykken. Det gav anledning til å lete etter mulige årsaker til hva som lå bak, forteller Svendsen.

Premiere i 2017

Kings Bay ble spilt inn i Tromsø og på FilmCamp i Målselv sist vinter, og har et budsjett på 17 millioner kroner. Den er produsert av John M. Jacobsen i Filmkameratene, som tidligere har produsert filmer som Max Manus, Trolljegerne og Børning.

Går alt etter planen, får «Kings Bay» premiere i januar 2017.

Selv har Svendsen god tro på sin tredje spillefilm, men innrømmer at det tidvis er vanskelig å distansere seg fra materialet.

– Det er dagsformen som avgjør. Enkelte dager er det helt krise, andre dager har man en bedre følelse. Men sist jeg så gjennom hele filmen, var følelsen egentlig ganske god, sier Svendsen.

Filmen "Kings Bay"

«Kings Bay» får premiere i januar.

Foto: Marius Fiskum