Her er bamse på hyttevisning

Om han fant det han lette etter er uvisst, men denne uka besøkte en isbjørn flere hytter ved Longyearbyen.

– Bjørnen gikk innom nesten alle hyttene. Den kjente på dører og vinduer, og trykket inn i alle fall en vindusrute. Den gikk også inn i ei hytte gjennom et lite vindu. Det så nesten ut som den hadde fleksible ledd, sier Dag Arne Husdal.

Det var torsdag kveld at han tok bildene av den lille hannbjørnen som vandret rundt på Hiorthhamn på Svalbard.

Området ligger et par kilometer fra Longyearbyen, på den andre siden av Adventfjorden. Her har mange av innbyggerne i Longyearbyen hytter.

Gikk fra hytte til hytte

Dag Arne Husdal var på vei ut i Adventfjorden for å dra på fisketur, da han la merke til at det lå flere båter ved Hiorthhamn. Han visste det var observert isbjørn i området, og bestemte seg for å stoppe båten og se.

– Vi satt i båten og fulgte med langs land og fikk tatt bilder av at bjørnen stoppet på alle hyttene. Det var et titalls båter og noen kajakker i fjorden, men bjørnen brydde seg ikke om oss i det hele tatt, sier Husdal.

Han sier at han aldri har hatt en lignende isbjørnmøte før.

Han legger vekt på at man ikke skal oppsøke isbjørn, og sier at bjørner som kommer nært Longyearbyen ofte blir jaget bort med helikopter eller snøskuter av Sysselmannen.

Etter at bjørnen var ferdig med «visningsrunden» lå den lenge i fjorden og lekte med en stor trålkule.

– Jeg tror det er en ganske ung bjørn, sier Husdal.


Møtte bjørn på fottur

Etter over fem år på Svalbard har ikke Husdal oversikt over hvor mange ganger han har sett isbjørn, men denne sommeren opplevde han for første gang å møte en isbjørn til fots.

– Vi skulle ta lundefuglbilder ved Diabasodden sist tirsdag da noen som lå i telt i området fortalte at de hadde sett isbjørn. Da valgte vi å ta våre forholdsregler, og gikk opp i høyden for å få oversikt. Da så vi bjørnen, sier Husdal.

Han forteller at det har vært observert en del isbjørn blant annet i Sassen og ved Diabas i sommer.

Sysselmannen gikk i dag ut på sine hjemmesider og minnet om bestemmelsen i Svalbardmiljøloven om å oppsøke isbjørn.

– Ikke lov å oppsøke

§ 30 fjerde ledd sier:

«Det er forbudt å lokke til seg, forfølge eller ved annen aktiv handling oppsøke isbjørn slik at den bli forstyrret eller det kan oppstå fare for mennesker eller isbjørn.»

– Vi nekter ikke folk å ta båten ut for å se, men vi henstiller dem til å holde en fornuftig avstand og ikke forstyrre bjørnen, sier sysselmannsførstebetjent Trond Olsen.

Han forteller at det er kommet meldinger om skader på i alle fall én hytte i forbindelse med isbjørnbesøket. Det er i seg selv ikke nok til at Sysselmannen rykker ut for å skremme bjørnen.

– Den oppholder seg fremdeles på Hiorthhamn, og vi holder et øye med den, sier Olsen, som kan se bjørnen med det blotte øyet fra kontoret hos Sysselmannen.

– Om den kommer for nært bebyggelsen vil den bli jaget, sier han.

Olsen anslår at isbjørnen er en hannbjørn på to eller tre år. Den ser ut til å være i god hold. Han forteller at det er første gang det er observert bjørn så nært byen i sommer.