Hopp til innhold

Her er 7 tips til studenter på boligjakt

Allerede uka etter at studentene fikk tildelt studieplass, var alle hyblene til Norges arktiske studentsamskipnad utleid, og nær 1000 studenter står på venteliste.

Dyrt å leie bolig

Den årlige boligjakten for studentene er i gang. Men hvordan bli plukket ut av nåløyet? Her gir vi deg noen tips.

Foto: Karina Jørgensen / NRK

Hotellene i Tromsø har gått sammen og stilt 175 hotellrom til disposisjon for studenter til studiestart. I tillegg til hjelpen fra hotellene, organiserer Samskipnaden nødovernatting i eksamenslokalene på Åsgårdveien. Sofahjelpen, som arrangeres av DebutUKA, gir også nye studenter et midlertidig sted å sove.

– Det ordnet seg etter hvert, og det vil det gjøre for de nye studentene også. Men de første ukene vet vi er vanskelige i Tromsø, sier Aurora Meland, leder for Studentparlamentet.

Men hva kan du som student gjøre selv for å finne tak over hodet?

Her er syv tips til deg som er på boligjakt fra Norsk studentorganisasjon og Forbrukerrådet.

1. Søk bolig så tidlig som mulig

Selv om nåløyet er trangt, er det ikke umulig. Kanskje blir du en av de i underkant av 15 prosent som får bo i en studenthybel.

Det kan også være lurt å se på boliger litt utenfor sentrum. Det er som regel billigere.

2. Forhør deg med venner og kjente

Kanskje kjenner du noen i byen du skal studere, eller noen som kan gi deg tips om hvem du kan kontakte.

Det kan også være lurt å ga sammen om leie. Da sparer du penger, og det er sosialt.

3. Bruk sosiale medier og aviser

Boligannonser
Foto: Tonje Bergmo / NRK

Sjekk ut sider på nett og papir som legger ut ledige hybler og rom. Vær aktiv i sosiale forum der man kan komme i kontakt med utleiere eller andre studenter som søker bolig.

4. Lag egen annonse

Boligannonse
Foto: Erik Waage / NRK

Bruk ulike portaler til å gi utleiere et positivt inntrykk, og en mulighet til å finne deg. Her kan du også finne andre studenter som ønsker å leie sammen med noen. Legg gjerne ved bilde.

Ikke vær redd for å prute på prisen. Da kan det være lurt å argumentere hvorfor du er attraktiv som leietaker, for eksempel ved at du kan flytte inn på kort varsel, og at du er en betalingssikker og forutsigbar leietaker.

5. Følg med

I boligmarkedet skjer ting raskt, og en leilighet kan være utleid nærmest før den blir lagt ut. Hold deg oppdatert på aktuelle medier, og ta kontakt med en gang du finner noe du er interessert i.

6. Gå på visning

Visningsskilt
Foto: Øyvind Bye Skille / NRK

Selv om det ofte er skummelt å komme til en ny by og dra på visning alene er det veldig viktig å gjøre det. Det kan være risikabelt å leie usett. Da kan du gi utleieren et godt inntrykk av deg, og øke mulighetene for at nettopp du får leie.

7. Vær forsiktig

Utedo på Jæren
Foto: Vikene, Solveig / NTB Scanpix

Alle utleiere er ikke nødvendigvis like ærlige, og boforholdene stemmer ikke alltid overens med prisene som tilbys. Les kontrakten nøye, sørg for at leiligheten står til standardene man skal kunne forvente, og sørg for at alle formaliteter er på plass før du signerer noe.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark