Hopp til innhold

Her brygger Steffan sitt unike juleøl

Hvordan får Steffan Bjørkås det mest unike juleølet på julaften? Jo, han brygger det selv. Selv om det betyr seks kalde timer i garasjen.

Det ble for liten plass til ølbrygging på kjøkkenet til Steffan Bjørkås.

Det ble for liten plass til ølbrygging på kjøkkenet til Steffan Bjørkås.

Foto: Ann Helen Gjerde

– Det er noe spesielt med å brygge sitt egen øl, særlig hvis man blir fornøyd, sier Steffan.

Steffan Bjørkås står midt på gulvet i garasjen. Omgitt av modellfly, vedstabler, trekkspillet til fattern, en grill, barnevogner og sykler. Han har måkt frem litt gulvplass, men ryddinga stopper der. For i dag skal han brygge årets juleøl.

Krabbekoker og bringebær

– Vi skal brygge en slags bringebærøl som får en fin rød farge, med rødt skum. Juleøl er jo egentlig mørkt øl, men dette får bli en unik type juleøl, sier han.

Det er ennå en stund til jul, men juleøl blir ikke til på en kveld. Og før vi begynner gjelder det å få en oversikt over utstyret. Her har vi krabbekoker, tre kjeler, gjæringsdunker, slanger, en fryser som ølen skal gjæres i og en spiralkjøler som skal kjøle ned ølen før den settes til gjæring. Og mye annet...

Steffan er nøye med ingrediensene.

Nøyaktighet, riktig temperatur og tålmodighet er også viktige ingredienser.

Foto: Ann Helen Gjerde

Steffan har tatt steget opp fra nybegynnerpakka. Han lovet seg selv at da han kjøpte hus så skulle han begynne å brygge øl. Så kjøpte han seg hus. Nå står han i garasjen og måler opp ingredienser for å skape den perfekte juleøl.

– 2,7 kilo lagermalt, 2,3 kilo hvetemalt og en passelig mengde risskall, sier ølbryggeren.

Alle ingrediensene går rett i ei balje. Her er nøyaktighet også en viktig ingrediens.

– Du må ha rett mengde, og du må ha riktig temperatur gjennom hele prosessen. Bare små svigninger kan avgjøre om den blir søtere eller sterkere, sier Steffan.

Mens vi står å rører i balja begynner lukten av øl å tre frem i den kalde garasjen. Vannet som har putret ved siden av oss i krabbekokeren har fått riktig temperatur, og nå går alt sammen opp i en ny beholder. Her skal det nemlig meskes.

– Det er nesten som å lage te. Du lar malten trekke i varmtvann i en time, før den kan tappes videre, sier han.

Steffan Bjørkås måler prosenten

Hvor høy er prosenten? Steffan måler sukkernivået i brygget.

Foto: Ann Helen Gjerde

Øl og juletradisjoner

Steffan tar fram to stoler og sier at det er tid for pause. Og mens mesken godgjør seg snakker vi om jula.

– Nå har jeg fått en liten familie også, så det er en koselig tid. Så har man tid og mulighet til å spise mye god mat og nyte god drikke. Jeg pleier å kjøpe masse forskjellig øl på polet for å smake meg fram til den jeg skal ha på julaften, sier Steffan.

Nå er temperaturen riktig, sier Steffan. Han har stukket hele tre termometere ned i mesken for å være sikker på at det stemmer. Vørteren, som den nå heter, tappes over i den store krabbekjelen for å koke.
Den koker i 70 minutter, og den tida bruker Steffan på å måle temperatur, desinfisere slanger, feste varmekabler på gjæringsbøtta og tilsette noen ekstra ingredienser som skal gi smak på ølen.

– Da skal vi avkjøle ølen, sier Steffan og tar fram hageslangen.

En slags spiral settes ned i kjelen og vannet fyller rørene som kjøler ned ølet.
Det begynner å bli kaldt for tærne også. Nå er vi fem timer ut i brygginga, og ølen er snart klar for å settes til gjæring.

Men hvor høy er prosenten?

– Den ble nok litt sterkere enn det vi hadde beregnet. Mindre mengde øl, men sterkere. Så jeg tror det blir bra, sier Steffan og smiler.

Steffan holder et slags reagensglass med øl foran seg. Det er fylt med øl, og en måler sjekker sukkernivået, som igjen forteller hvor sterk ølen er.

Så tilsetter Steffan gjær, heller den i gjæringsbøtta og plasserer den i den varme fryseren.

– Jeg får ta meg en tur ned i fryseren i morgen for å se hvordan det går med gjæringa, sier Steffan.

Og hvordan ølen kommer til å smake, må vi vente med til rett før julaften.

Steffan har en god følelse for årets brygg.

Steffan har en god følelse for årets brygg.

Foto: Ann Helen Gjerde

Flere nyheter fra Troms og Finnmark