Her blir flest studenter utestengt

Det er nå 29 studenter som er utestengt fra UiT, Norges arktiske universitet. Dette er det høyeste tallet blant norsk universiteter og høyskoler.

Universitetet i Tromsø

Universitetet i Tromsø topper lista over utestengte studenter. Årsaken kan være aktiv jobbing for å avsløre fuskere.

Foto: Helge Hansen / NTB scanpix

Et nytt register skal nå gjøre det vanskeligere for studenter som blir tatt i juks å melde seg opp til eksamen ved et annet universitet. Det skriver Universitas.

– Tidligere var det enkelt for studenter som ble utestengt fra ett universitet å bare melde seg opp ved et annet, uten å bli oppdaget. Det sier Agnethe Sidselrud, som er ansvarlig for driften av register for utestengte studenter (RUST).

Tromsø topper lista

Tromsø topper i dag lista over antallet utestengte studenter.

Anne Husebekk

– Vi kan ikke være bekjent av å ha fuskere på universitetet, selv om de er får. Det sier rektor Anne Husebekk.

Foto: Petter Strøm / NRK

Det er nå 107 studenter som er aktivt utestengt fra norske universitet. Av disse hører 29 hjemme i Tromsø.

– Vi har satt inn ressurser og jobbet aktivt for å avsløre juks, sier rektor ved UiT, Anne Husebekk.

– De fleste som blir utestengt hos oss, har jukset til eksamen. I de fleste tilfellene gjelder dette studenter som har hatt hjemmeeksamen, og plagiert gamle oppgaver, sier hun.

– vi har gode rutiner for å oppdage dette, og det kan være en årsak til at vi avslører mange og topper statistikken, sier Anne Husebekk.

Problemer med utenlandske vitnemål

Skjermdump diplomaservices.com - Breiviks vitnemålside

Noen studenter blir utestengt fordi de har falske vitnemål.

Foto: skjermdump av diplomaservices.com i waybackmachine/archive.org

Hvert år er et mellom bortimot 3 tusen utenlandske studenter som søker opptak ved UiT.

– Noen får av disse søker på grunnlag av falske vitnemål. Det er en svært vanskelig og tidkrevende jobb å avsløre disse, forteller rektoren. Men noen blir avslørt hvert år.

Samordnet opptak

I dag er det ikke samordnet opptak av utenlandske studenter. Dette gjør det mulig for en med falske vitnemål å søke seg til et annet universitet, dersom han eller hun blir avvist ved ett.

– Nå jobbes det for å få etablert samordnet opptak også av utenlandske studenter, og da blir jobben med å avsløre dette enklere og mer effektiv,sier Anne Husebekk.

– Selv om det er få fuskere, tar vi dette på ramme alvor, sier hun. Det er både etiske og moralske spørsmål involvert, og vi kan ikke være bekjent av å ha fuskere på universitetet.