Henrik (82) klarte ikke løfte kjempetorsken over ripa

INGØY (NRK): Torsken var like stor som fiskeren. Henrik Pettersen har fisket siden han var guttunge, men kan ikke huske å ha fått noen større.

Henrik Pettersen med kjempetorsk

STRI TØRN: Henrik Pettersen er ikke så opptatt av rekorder, og sløyde fisken uten å veie den, men anslår at den var over 50 kg.

Foto: Allan Klo / NRK

Henrik Pettersen med kjempetorsk

165 cm – omtrent som fiskeren selv. Kjempetorsken bet på 7 km til havs nord for Ingøy i Finnmark.

Foto: Allan Klo

Øyriket utenfor Vest-Finnmark er for lengst kjent som sportsfiskernes paradis, og turistene trekker digre troféfisker hvert eneste år.

Men fredag var det en lokal veteran som vakte oppsikt på Ingøy.

Henrik Pettersen fra Havøysund har både hytte og båt på øya, og kom i land med en torsk som var omtrent like lang som fiskeren selv.

– Jeg hadde seks angler på den sniken. Det var fire storseier fra 4 til 10 kg i tillegg til torsken, men torsken var den første jeg fikk opp, forteller 82-åringen til NRK.

Han legger ikke skjul på at han hadde en stri tørn – alene om bord i båten.

– Jeg klarte ikke å den over rekka. Men jeg har en håkjerringangel med skaft, så jeg krøkte torsken og tok den inn gjennom porten akter på båten.

Over 50 kg

Pettersen er ikke så opptatt av rekorder, og sløyde fisken uten å veie den. Men basert på gammel erfaring kan han anslå vekta.

– Den er 1,65 meter lang, så den var nå vel mellom 50 og 60 kg. Det er en fisk som har gytt, forklarer fiskeren – den var med andre ord en god del tyngre på vårvinteren.

Det betyr at fisken er større en den offisielle verdnesrekorden for sportsfiskere. Den ble tatt på Sørya i april 2013 av en tysk turist, målte 160 cm og veide 47,02 kg, godkjent av organisasjonen IGFA.

Pettersens fisk ville imidlertid ikke blitt godkjent, da han brukte en rigg med seks kroker. Fangster gjort av yrkesfiskere blir normalt ikke kontrollert og godkjent på samme måte som sportsfiskerekorder, men Pettersens fangst er utvilsomt av verdensklasse.

Han var med på å dra mye stor torsk også før gytinga, og en av dem veide 40 kg sløyd. Storfisken er også stor i kjeften:

– Jeg fikk en stor torsk for kort tid siden, den hadde en halvannen kilos torsk i magen, sier Pettersen.

– Men akkurat nå er det lite torsk. Jeg dro bare seks torsker, men jeg fikk 400 kg sei – fisk fra halvannen til 10 kg.

Ikke hemmelig

– Er fisken egnet som menneskemat når den blir så stor?

– Det tør jeg ikke si så mye om. Den går til salting, for den er grov i fisken. Men det er jo den fisken det er best pris for, merkelig nok.

Det beste med historien: Fiskeplassen er ikke hemmelig. Henrik Pettersen var fire nautiske mil nord for Ingøy, og fisket på 100 favners dyp. (Oversatt for landkrabber: drøyt 7 km ut og 188 meter ned.)

– Det er alltid noe store som holder til der hele året. Jeg får alltid noen!

PS: I mars tok en gruppe sportsfiskere 77 torsk over 20 kg på Sørøya!

Nyheter fra Troms og Finnmark

Sveinung Åsali

Programleder Sveinung Åsali gir deg Nordnytt

Programleder Sveinung Åsali gir deg Nordnytt