Hemmelig moské-sponsor avslørt

Det er den saudiarabiske forretningsmannen Hamad al-Gamas som vil gi 20 millioner kroner til bygging av en moské i Tromsø.

Muslimer

Muslimer ved Alnor-senteret i Tromsø. Snart kan de få en ny og stor moské, sponset av saudiarabisk forretningsmann.

Foto: NRK

I dag fredag ble navnet hans offentliggjort etter lang tids hemmelighold.

Utenriksdepartementet har vært i kontakt med saudiarabiske myndigheter denne uka for å finne ut det de kan om den saudiarabiske millionæren.

– Vi vet at han er en forretningsmann som blant annet er styreleder i et større saudiarabisk finansierings-og investeringsselskap, Arabian Capital , sier politisk rådgiver i Utenriksdepartementet, Tarjei Skirbekk til NRK.

Har investert i flere moskeer

Skirbekk sier han er kjent med at Hamad al-Gamas har bidratt til finansiering av flere moskeer i Europa.

Men norsk UD har gjort det klart at det er problematisk å godkjenne bygging av moskeer finansiert med saudiarabiske midler samtidig som Saudi-Arabia nekter kristne og folk som tilhører andre religioner å bygge gudshus i Saudi-Arabia.

Skirbekk sier det derfor kan være tvilsomt om norske myndigheter kommer til å godkjenne bygging av en moské med saudiarabiske penger i Tromsø.

Da nyheten om at praktbygget skulle finansieres med 20 millioner kroner av en saudiarabisk forretningsmann slapp for to år siden, ble planene hilst velkommen i Tromsø.

Men navnet på den saudiarabiske giveren har vært holdt hemmelig, etter ønske fra al-Gamas selv. Fredag valgte Tromsø kommune å gå ut med navnet.

Heftig debatt

Hamad al-Gamas ble ifølge Nordlys introdusert for Alnor-senteret i Tromsø i 2008 og er en finansvenn av eieren av Alnor-stiftelsen, Sulaimann Alshiddi.

Under en debatt om moskeen i Tromsø torsdag var finansieringen et hett tema. Avisa Nordlys har den siste tida satt et kritisk søkelys på at det andre steder har fulgt føringer med saudiarabiske pengegaver, noe som har ført til at debatten har gått høyt i Tromsø.

Frykten er stor for at den strenge saudiarabiske statsreligionen wahhabisme skal følge pengegavene fra den inntil fredag ukjente forretningsmannen.

Nyheter fra Troms og Finnmark

Programleder Hege Iren Hanssen

Få med deg dagens Nordnytt med Hege Iren Hanssen

Få med deg dagens Nordnytt med Hege Iren Hanssen