Kritiserer Helse Nord for for sein kreftbehandling

Stortingsrepresentant Elisabeth Aspaker fra Høyre kritiserer Helse Nord-direktør Jan Norum for å ikke være klar på hvordan de skal unngå forsinket behandling av kreftsyke.

Stortingsrepresentant Elisabeth Aspaker, ( H ), Troms

Stortingsrepresentant Elisabeth Aspaker ( H ), Troms.

Foto: Falch, Knut / SCANPIX

Bakgrunnen for kritikken fra Aspaker er saken til Tore Lien, som nå lider av uhelbredelig kreft etter at kreftbehandlingen hans ble forsinket ti måneder.

Det var Avisa Nordland som først fortalte Tores historie.

– Jeg mener Helse Nord skylder nordnorske kreftpasienter et klarere svar på hav de kan gjøre for å unngå at dette gjentar seg, sier Elisabeth Aspaker.

Helse Nord-direktør Jan Norum forteller at det i Liens tilfelle var en kommunikasjonssvikt mellom Nordlandssykehuset i Bodø og universitetssykehuset Nord-Norge i Tromsø som var årsaken til at pasienten fikk for sen behandling.

– Vi har gode systemer for ventetidsoppfølging av pasienter, men selv gode systemer kan svikte. I dette tilfellet var det en uheldig ting som skjedde, sier Norum.

Han forteller at Helse Nord jobber med å følge opp systemene de jobber for å hindre at det skjer flere slike svikt i rutinene.

– Det har vi tatt opp med de foretakene som dette gjelder. Vi ser på hvorfor ble et en svikt. Og ved at vi nå måler forløpene i sykehusene vil vi avdekke eventuelle andre nye svikt som skulle dukke opp og kan tette igjen de hullene som vi har, sier Norum.