Hopp til innhold

Helene kan bli redningen for Forsvaret i nord

Når Norge nå skal bygge opp igjen militære styrker i nord, ønsker Forsvaret unge og lokale soldater. Helene Turi Johansen sier livet er mer enn bare «snapping og Instragram».

Helene Turi Johansen ved skolepulten på Lakselv vgs.

Helene Turi Johansen (17) ser for seg en framtid i Forsvaret for å sikre seg utdanning, men også for å bidra i sin egen landsdel.

Foto: Allan Klo

– Faren min mener at det å ta utdanning i Forsvaret, vil gi meg et innblikk i hvordan livet er. Jeg får mer erfaring i det som skjer rundt oss. Det er ikke bare snakk om snapping og Instragram lenger, det er mer enn det, sier 17 år gamle Helene Turi Johansen.

Hun er elev på Lakselv videregående skole og ser lyst på en framtid innen Forsvaret – spesielt ettersom de nå kommer tilbake til hennes hjemkommune.

Etter mange år med nedleggingsspøkelset over seg, styrkes nå Garnisonen i Porsanger.

For i regjeringens landmaktutredning skal en ny kavaleribataljon bygges opp, der også Hæren og Heimevernet i Finnmark samles under en felles ledelse.

I forbindelse med landmaktutredninga besøkte onsdag forsvarsminister Ine Eriksen Søreide Porsangmoen.

– Det at vi styrker Hæren og Heimevernet kraftig i Finnmark, er tydelige signaler om at vi ønsker å bygge opp og utnytte de gode øvingsarealene som finnes her, sier hun.

Stein Høye, Ingrid Margrethe Gjerde og Ine Eriksen Søreide ute på Garnisonen i Porsanger

Sjef for HV-17 Stein Høye (t.v.) her sammen med stabssjef Ingrid Margrethe Gjerde i hærstaben og forsvarsminister Ine Eriksen Søreide på besøk ved Garnisonen i Porsanger. Høye oppfordrer finnmarksungdom til å søke seg inn i Heimevernet og få verneplikten i hjemfylket.

Foto: Allan Klo / NRK

Lokale ungdommer er redningen

Dermed blir ungdommer som Helene redningen i regjeringens satsing på Forsvaret i nord.

– Det er en forutsetning at vi har folk, og det at finnmarksungdom gjør førstegangstjeneste i egne områder er viktig for Heimevernet. Vi trenger dem, sier sjef for HV-17 Stein Høye, ved Garnisonen i Porsanger.

Heimevernet er bygd på lokalkunnskap og reaksjonsevne, og da er de avhengige av lokalbefolkninga.

– De kan møte på kort varsel og kjenner området de skal operere i – de kan Finnmark. Noe en soldat som kommer fra andre plasser i landet ikke gjør.

Utplasseringa i Forsvaret ga mersmak

Med god lokalkunnskap passer Helene Turi Johansen rett inn.

– Jeg har veldig lyst å se hva de har å by på nå. Siden jeg er under utdanning, så er det jo spennende å se om forsvaret er noe for meg, sier hun.

Med både far, bestefar, onkel og søskenbarn med fortid i forsvaret er hun arvelig belastet.

– De skryter av Forsvaret og ønsker at jeg skal prøve det.

En utplassering på Porsangmoen i 10. klasse ga også mersmak for Helene.

– Jeg var med på oppstilling om morgenen, var med på de fysiske kravene deres, og fikk lov å prøve våpen på skytebanen.

Etter endt videregående utdanning vil hun derfor søke seg inn i Forsvaret.

– Jeg er ikke den som liker å sitte bak pulten og skrive masse notater. Jeg er litt mer guttejente som har lyst å oppleve mer og kan godt ha litt skit under neglene, smiler hun.

Garnisonen i Porsanger

Det blir igjen aktivitet ved Garnisonen i Porsanger, etter regjeringens satsing på styrking av forsvaret i nord gjennom landmaktutredningen.

Foto: Jan Harald Tomassen / NRK

Flere nyheter fra Troms og Finnmark